Ne csak főzze, alkossa meg! Eszpresszó otthon, tökéletes beállításokkal

Manapság, akárcsak egy jó kávézóban, mindenki kiélvezhet egy csésze minőségi eszpresszót akár a saját otthonában is. Csupán a megfelelő technikára van szüksége, valamint a kávédarálóval és kávéfőzővel való bánás elsajátítására. Az eszpresszó egy intenzív ital, amelyet 7-9 gramm kávéból készítenek, amely végeredményben körülbelül 25-30 ml folyadék, és az extrakció 22-30 másodpercet vesz igénybe. Készítettünk egy fotós oktatóanyagot a tökéletes eszpresszó elkészítéséhez, amely elsajátítása után a szomszédok is irigykedni fognak.
1. Amire szükség lesz
Az előkészítéshez frissen pörkölt kávéra, egy mérőpohárra, mérlegre és egy tömörítőre lesz szükségünk.
2. Előkészítés
Bekapcsoljuk a kávéfőzőt és a darálót. Amikor a kávéfőzőben lévő víz felmelegszik, akkor engedje meg a vizet, majd alaposan mossa el és melegítse át a kávéfőző karját a forró vízzel. A megfelelő hőmérséklet nagyon fontos a jó eszpresszóhoz. A víz hőmérséklete a kávéfőzőben, a kávéfőzőfej hőmérséklete, a kar hőmérséklete, a csésze hőmérséklete. Mindent fel kell melegíteni. A kar felmelegítése után törölje azt át egy száraz konyharuhával. Az őrölt kávé nem érintkezhet nedves karral.
3. Kávéőrlés
Az őrlő a legfontosabb tényező az eszpresszó elkészítésekor. Olyan darálónak kell lennie, amelynek őrlőkövei egyenletesen tudják őrölni a kávét. Hogyan kell beállítani egy darálót? Az őrlőt először kávé nélkül kell beállítani, ezért ürítse ki a tartályt. Találja meg a nullpontot. Ez az a pont, ahol az őrlőkövek finoman dörzsölődnek egymáshoz, és hallani lehet a fémek egymáshoz súrlódásának magas hangját. Ettől a ponttól kezdve növelje az őrlést körülbelül 5 fokkal. Öntsön kávét a tartályba, és őrölje le a kívánt mennyiségű kávét. Őröljük meg a kávét egy csészébe, és mérjük le. Ezután öntsük a karba.
4. A kávé belenyomása a karba
Egy tömörítővel egyenlítse ki a kávét a karban, hogy az minden oldalon egyenletesen oszoljon el. Helyezze a kart szilárd felületre, és óvatosan helyezze be a tömörítőt. Ujjaival ügyeljen arra, hogy a szélek mindenhol azonos mélységűek legyenek, hogy a kávé egyenletesen oszoljon el a karban, majd óvatosan nyomja le a kávét. Ezután fogja meg a kart, és üsse meg az oldalát a tömörítővel úgy, hogy a kar falán lévő kávé leperegjen. Helyezze a kart kemény felületre, és nyomja le még egyszer. Miután kézzel lenyomta, tisztítsa meg a kar "füleit", engedje le a vizet a kávéfőzőből (kb. 2 másodpercig), és helyezze be a kart a kávéfőzőbe.
5. Extrakció
Érdemes már a legelején elővenni egy stoppert és egy mérőpoharat, és lemérni, hogy hány ml kávé folyik le hány másodperc alatt. Ha 30 ml folyik ki 20 másodpercen belül, akkor túl durva az őrlemény, és a kávé vizes ízű lesz. Ha a kávé lassan folyik, és 30 ml folyik ki 30 másodpercnél tovább, a kávé megég. Az első eszpresszó alapján folytathatja. Tudni fogja, hogy finomabbra vagy durvábbra kell-e őrölni, illetve, hogy egy adott őrleményhez nagyobb vagy kisebb grammsúlyú kávét kell-e használni.
Adott őrléssel és súllyal 30 ml kávé folyt ki körülbelül 20 másodperc alatt. Legalább 25 másodperces extrakciót szeretnénk elérni, ezért ugyanahhoz az őrlési finomsághoz valamivel nagyobb súlyt fogunk használni.
Nagyobb tömeg esetén az extrakciós idő 20 másodpercről 22 másodpercre változott. Ezzel az őrléssel az ideális eszpresszót úgy érhetnénk el, hogy a kávé súlyát körülbelül 15,5 g-ra növelnénk. Ha azonban kisebb mennyiségű kávéból szeretné elkészíteni az eszpresszóját, és nem szeretné, hogy 1 eszpresszó 7,5 g-nál több kávét tartalmazzon, akkor finomabb őrleményt kell használnia az őrlőn.
6. Az őrlési finomság beállítása a darálón
Amikor már majdnem tökéletes eszpresszót kaptunk, az őrlőn egy fokozattal finomabb őrlemény felé állítjuk az értéket. Nagyon fontos, hogy az őrlési sűrűség beállítása után legalább 5 g kávét őröljünk meg, tegyük félre, így megelőzve azt, hogy az eredmény ne torzuljon. Az őrlőcsatornában mindig 2-3 g kávé marad.
7. Extrakció 2. kör
Ugyanannyi kávét őröljön meg, mint az első extrakciónál. Minden lépést ugyanúgy hajtunk végre, mint minden extrakciónál, hogy az eredmények mérhetőek legyenek. Szóval, letöröljük a kart, ugyanolyan erősen belenyomjuk a kávét a karba, leeresztjük a vizet a kávéfőzőből, és elkezdődhet a főzés.
A kivonás 30 másodpercig tartott, és körülbelül 30 ml ital folyt ki. Tökéletes eszpresszónk van. Azonban el kell mondani, hogy mindenkinek más az ízlése, és ez a fajta kávé nekünk egy kicsit égettnek tűnik. Ezért a durvább őrlést választjuk - kicsit több grammal.
Az eszpresszó elkészítése egy hosszú folyamat, amely magában foglalja a darálóval, a kávéfőzővel, a tömörítéssel és az összes apró nüánsszal való játékot. Ha eszpresszót szeretne készíteni egyfajta rituáléként, akkor egy karos kávéfőzőt ajánlunk. Ha csak a koffeinről és az ébredésről van szó, akkor vegyen egy automata kávéfőzőt, ahol ezek a "kötelezettségek" mind megszűnnek.
8. Milyen kávéfőzőt és darálót?
Többen kérdezik tőlünk, hogy milyen kávéfőző alkalmas otthoni használatra, hogy eszpresszót tudjanak készíteni. Az mi ajánlásunk természetesen a Rancilio Silvia és a Rocky őrlő, de ez a kombináció elég drága. Az alsó árkategóriában a Gaggia New Pure vagy a Gaggia Evolution kávéfőzőket, valamint a Graef vagy Catler őrlőket ajánlanánk (mindig direkt őrléssel).