Vietnám és a kávé

Vietnámba francia gyarmatosítók vezették be a kávét 1857-ben. Az első kávéültetvények a Ninh Bình régióban helyezkedtek el, majd Annam tartományra terjedtek át, amelyet ma Közép-Vietnámnak neveznek. A gyarmati korszakban a kávét főként kis mennyiségben termesztették, többnyire helyi fogyasztásra.
A vietnámi háború és az ország 1975-ös újraegyesítése után a kávétermelés újjáéledt és kibővült az 1986-ban indult Đổi Mới néven ismert gazdasági reformoknak köszönhetően. A kormány ösztönözte a kávéültetvények kibővítését, az export termékek diverzifikálása és a mezőgazdasági bevételek növelése részeként.
A kávétermesztés jelenlegi kultúrája
Ma Brazília után Vietám a világ második legnagyobb kávétermelője, és a robuszta kávé legnagyobb termelője, amely Vietnám termelésének körülbelül 95%-át adja. A fő termőterületek a Közép-felföldön található Đắk Lắk tartományban találhatók, amely tengerszint feletti magassága, hőmérséklete és talaja miatt ideális feltételeket biztosít a kávétermesztéshez.
Termesztési módszerek
A vietnámi kávéfarmok többnyire kis családi vállalkozások, amelyek területe 1-3 hektár. A kormány és a különböző nemzetközi szervezetek támogatják a gazdálkodók képzését a modern gazdálkodási módszerek és a fenntarthatóság terén. Ennek ellenére a kávé nagy részét még mindig hagyományos módszerekkel termesztik.
Kihívások és fenntarthatóság
A vietnámi kávéipar számos kihívással néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a globális piacok áringadozásait és a fenntarthatósági problémákat. Ezért sok gazdálkodó vesz részt a környezetvédelmi gyakorlatok javítását célzó programokban, mint például a peszticidek és műtrágyák használatának csökkentése, az árnyékban történő termesztés bevezetése, és a vízkészletek védelme.
Kávékultúra
Vietnámban a kávénak nemcsak gazdasági, hanem kulturális jelentősége is van. A "cà phê sữa đá" (jeges kávé sűrített tejjel) néven ismert tipikus vietnámi kávé az egész országban népszerű. A vietnámi kávézók, gyakran egyszerű berendezéssel /pár székkel a járda szélén/, a társasági élet fontos részét képezik.
Az elmúlt években, olyan városokban, mint Hanoi és Ho Si Minh, modern kávézók jöttek létre, amelyek, kávéitalok széles választékát kínálják, és hangsúlyozzák a kávé minőségét és eredetét, hozzájárulva a prémium kávészegmens növekedéséhez.
Vietnám így egyedülálló perspektívát kínál a hagyományos módszerek és a modern megközelítések ötvözésére, és a globális kávéipar dinamikusan fejlődő részét képviseli.
A kínálatunkban szerepel vietnámi kávé, méghozzá egy felvidéki farmertől, aki Vietnámban él és kávét termeszt. Olvassa el a teljes történetet itt.