CASCARA – figyelmen kívül hagyott szuperélelmiszer?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 04.11.2024
CASCARA – figyelmen kívül hagyott szuperélelmiszer?

A Cascara (spanyolul "héj") a kávécseresznye héja. Talán még csak nem is hallott róla, hisz a főszerepben mindig a kávébab van. De a Cascara egy Oscar-díjas mellékszereplő. Már réges-régen, amikor Európának még fogalma sem volt a kávéról, az etióp kecskepásztorok maguk készítettek cascarából energiaszeleteket. Emellett a kávétermesztők a világ minden tájáról szinte kizárólag cascarát isznak, mivel kávéterméseiket exportálják.

A Cascara a kávécseresznye feldolgozása során keletkező melléktermék. A betakarítást és mosást követően a piros és szépen érett cseresznyét lehámozzák a szemes kávéról. A lédús cseresznye ezután az úgynevezett afrikai ágyakon szárad. Azaz egy olyan helyen, ahol közvetlen napfényen szárítják, miközben rendszeresen forgatják. A szárított cascarát ezután becsomagolják, és a kávéval együtt exportálják.

Miért gondoljuk úgy, hogy Önnek ismernie kéne a cascarát ?  Van néhány nagyszerű tulajdonsága, amelyek révén a "szuperélelmiszer" kategóriába sorolják.

Íz. A jól elkészített cascara íze olyan, mint egy édes, érett gyümölcsből készült gyümölcstea, finom citrusfélék savasságával és koffeines keserűséggel. A mi panamai cascaránk édeskés, ahol az elkészített ital kóstolását követően az ember azt hiszi, hogy méz is került bele. De ez természetes édesség, mely a gyümölcs húsának köszönhető.

Koffein. Egy liter cascarából készült ital körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, tehát nagyjából annyi koffeint tartalmaz, mint 2 megfelelően elkészített eszpresszó. Ez azt jelenti, hogy egész nap szürcsölheti a cascarát anélkül, hogy aggódnia kéne a koffein mellékhatásai végett. Ugyanakkor elegendő mennyiség a lélek és a kreativitás serkentésére (ez a cikk is a cascara hatása alatt íródott).

Vitaminok. 100 gramm cascara annyi káliumot tartalmaz, mint 6 banán, és annyi fehérjét, mint egy tojás. Tartalmaz még E-vitamint, B6-vitamint, Omega 3 és 6 zsírsavat, vasat, kalciumot és magnéziumot. A Cascara nagy mennyiségű polifenolt is tartalmaz, amelyet a kávénövény hoz létre a kártevők elleni védekezés gyanánt. A polifenolok magas gyulladáscsökkentő, antioxidáns és vírusellenes hatásukról ismertek.

4

Hogyan készítsünk cascarát?

3 egyszerű receptünk van, és nem lesz szüksége másra, mint egy French Press-re vagy egyéb kancsóra, melyben teaszűrő van.

Tiszta. Csak vízre van szüksége, amelyet közvetlenül a forráspont (kb. 96 °C) előtt kapcsol le. 1 dcl vízhez kb. 3 gramm cascara szükséges. A szárított cseresznyét felöntjük a forró vízzel, és egy kanállal azonnal összekeverjük. Ezután várunk 2 percet, majd újra keverjük. Az ital kész, de ha erősebb, intenzívebb ízre vágyunk, a keverési/várakozási ciklust többször is megismételhetjük. Ne féljünk kísérletezni.

Turbó. Ez a bevált recept, ha nátha jeleit észleljük. Ugyanaz, mint a fenti recept + teszünk hozzá egy kanál mézet és citromlevet.

FCK CVD. A legújabb találmány, melyet kollégáinkkal találtunk ki. Tiszta cascarát készít, és gyümölcsteát ad hozzá. Aztán almát, narancsot és a citromot facsar hozzá. Kész.

A legjobb cascarát is megvásárolhatja ESHOP-unkban.