Miért nem minden Gesha íze egyforma?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 22.10.2024
Miért nem minden Gesha íze egyforma?

Nem minden Chardonnay íze egyforma, és ugyanez vonatkozik a kávéfajtákra is.

Vegyünk Panamából Geshát és Etiópiából Geshát. Nem lesz ugyanaz az ízük. Vagy világosan pörkölt Caturrát a kolumbiai Tolimából és világosan pörkölt Caturrát a kolumbiai Nariñoból. Valószínű, hogy más ízűek lesznek.

De miért olyan fontosak a kávéfajták? Fedezzük fel együtt.

2

Terroir: Fontos dolog, ami hatással van a kávéra

A terroir egy francia szó, ami "földet" jelent, és azokat a környezeti és társadalmi tényezőket jelöli, amelyek befolyásolják a bor, a kávé, az olajbogyó és egyebek ízét.

A terroir az éghajlatra, a magasságra, a páratartalomra, a napfényre, a talaj összetételére, a vízre, a termelők szokásaira és még sok egyéb másra is utal.

Minden helynek egyedi terroirja van, és minden terroir hatással van a kávéra. Kenya magas hegyeinek hűvösebb hőmérséklete lelassítja a kávé érési folyamatát, ami édesebb és összetettebb ízt eredményez. Egy guatemalai kávéfarm vulkáni talaja nitrogénben gazdag, és biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyekre a kávénak szüksége van a jó növekedéshez.

Egy indonéz kávéfarm páratartalma olyan egyedi feldolgozási módszerekhez vezeti a termelőket, amelyek nagyban befolyásolják a kávé profilját.

A borágazat felismeri a terroir fontos szerepét. A borkedvelők egy ellenőrzött eredetmegjelölést, vagyis Appellation d’Origine Controlée-t keresnek, ami azt jelenti, hogy a bor azért jellegzetes, mert egy bizonyos régióban (és gyakran bizonyos módon) készült.

Néhány kávérégió rendelkezik származási bizonyítvánnyal, mint például a Café de Marcala Hondurasban vagy a Cerrado Mineiro Brazíliában. A kávéipar azonban általánosságban lemarad a bor mögött a tanúsítványok bevezetésében.

Ez nem azt jelenti, hogy a termelők és pörkölők figyelmen kívül hagyják a terroir hatását. De ehelyett a kávé szerelmeseitől a "mikroklímáról" és a "magasságról" való vitákat fogja hallani.

3

Miért számít olyan sokat a variáns?

Különféle kávéfajták léteznek, de a világon a legtöbbet Arabica vagy Robusta kávéból termesztik. Az arabica, amely a világ kávéjának mintegy 60%-át teszi ki, ezt követően variánsokra oszlik: Typica, Bourbon, Caturra, Gesha/Geisha, Catuaí, Pacamara és mások.

Hasonló a bor világához, mint pl. Syrah, Cabernet Franc, Rizling stb.

És ezek a fajták befolyásolják, hogy a termés hol és hogyan nőhet, milyen ízű, és a kávé esetében hogyan pörkölik. Például a Bourbon édességéről, míg a Gesha teaszerű testéről ismert.

5

Szóval milyen íze van a kávénak?

Az egy eredetű kávé íze sok tényező keveréke.

Például a bordeaux-i bornak olykor paprika illata van, a pirazin jelenléte és a termés metszésének módja miatt. Ennek az attribútumnak a létrehozásához a sokféleség találkozik a gazdálkodási módszerekkel.

És ez a kávéval is így van. A gyümölcsben lévő szemek természetes feldolgozása és szárítása az eltávolítás előtt fokozhatja az olyan édes fajta édességét, mint a Bourbon.

Baristaként vagy sommelierként nehéz megkóstolni a kávét vagy a bort, és pontosan megfigyelni a talaj ásványianyag-tartalmának, a termesztési árnyéknak, a csapadéknak és a tengerszint feletti magasságnak a hatását.

De megkóstolhatjuk a keletkező hatást. Ízlelhetjük az édességet, a savakat és az őszibarack-szilva közti különbséget. Ha a kávéjegyek képezik a variáns alapját, akkor a termelő és a gazda határozzák meg, hogy hogyan kerüljenek ezek a jegyek a csészébe.

Mert minden eredetnek, minden farmnak, minden kávénak megvan a maga íze.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2018/08/coffee-varieties-debunked-why-not-all-geshas-taste-the-same/