Hogyan tároljuk helyesen a kávét, és mire figyeljünk oda a leginkább?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 21.05.2024
Hogyan tároljuk helyesen a kávét, és mire figyeljünk oda a leginkább?

A kávé íze a legjobb mikor még friss. Csakúgy, mint más élelmiszerek, a kávébab is idővel veszít minőségéből és értékéből. Hogyan tároljuk a kávét és mire figyeljünk oda? A következő sorokból megtudhatja.

Miért olyan fontos a megfelelő tárolás?

Minden kávébab bizonyos mennyiségű aromát és ízt tartalmaz. Pontosan ezeket az anyagokat próbáljuk kivonni a kávéból elkészítésük során, majd bejuttatni a csészébe. Ízükre és minőségükre közvetlen befolyással van a kávé frissessége és tárolási módja.

A kávé íze idővel átalakul. Tekintsen rá úgy, mint egy görbére. Kávéjának íze, valószínűleg néhány nappal a pörkölés után lesz a legjobb. Ekkor éri el ízének csúcsát. Az időpont, amikor ez az íz bekövetkezik, számos tényezőtől függ. Az egyik ilyen a pörkölés. Ez utóbbi a kávébabban rekedt gázok (főleg CO2) mennyiségével függ össze. Gázok keletkeznek a pörkölés során, és fokozatosan távoznak a szemekből.

Általában az eszpresszóra pörkölt kávé azonban több gázt tartalmaz, mint a filterre pörkölt kávé. A filteres kávék így korábban érik el "csúcsukat" (kb. egy-két hét után), mint az eszpresszós kávék (körülbelül egy hónap után). 

CIN_8135Négy elkerülendő dolog

Az ízcsúcson túlhaladó kávé fokozatosan veszít minőségéből. Az öregedési folyamatot azonban lelassíthatja. Hogyan? Megfelelő tárolással. Mielőtt rátérnénk a tárolás konkrét típusaira és módszereire, nézzük meg, mit érdemes elkerülni.

1. Őrlés

A kávé őrlésével sok apró darabot hozunk létre. Így a felület aránya sokkal nagyobb lesz a térfogatéhoz képest. Ez nagyobb érintkezési felületet jelent a levegővel és különösen az oxigénnel. Az őrölt kávé így fénysebességgel öregszik. Ügyeljen arra, hogy szemes kávé formájában vásároljon és tároljon kávét, és minden kávékészítés előtt frissen őrölje azt meg.

2. Levegő

Ahogy azt már sejtheti, az öregedés oka a kávé érintkezése a környező levegővel. A minőségromláshoz leginkább az oxigén járul hozzá, ami a kávé oxidációjáért és kiszáradásáért felelős. Ha azt szeretné, hogy kávéja a lehető legfrissebb maradjon, kerülje az oxigén szabadon való hozzáférését a kávéhoz, valamint tartsa lehetőleg légmentesen elzárva.

3. Nedvesség

Az oxigén után színre lép a második gonosz manó - a nedvesség. A víz bármilyen formában hozzájárul a kávé öregedéséhez és minőségének romlásához. Ne tárolja a kávét fokozott páratartalmú helyen, például a tűzhely közelében. A nedvesség betegségeket okozó penészgombák és nemkívánatos ízek kialakulását okozhatja.

4. Napfény

A kávé öregedését lassítja, ha nem tárolja közvetlen napfényben. A sötét és száraz helyek a legjobbak. Ha átlátszó csomagolásban tárolja a kávét, tegye sötét helyre. Egyszerűen fogalmazva, ügyeljen arra, hogy ne érje közvetlen napfény a szemeket.

Kávéjának azzal segít a legtöbbet, ha egész szemek formájában, fény nélkül, száraz helyen, a levegő lehető legkisebb hozzáférésével tárolja.

pexels-pixabay-301599Beszéljünk arról is, hogy az öregedés lassítására milyen csomagolások, edények a legalkalmasabbak

1. Eredeti csomagolás

A csomag, amelyben a babot vásárolta, ideális védelmet nyújt minden külső hatás ellen, egészen a felnyitásig. Megakadályozza a fény, a levegő és a nedvesség bejutását. Ha egyirányú szeleppel rendelkezik, lehetővé teszi a pörkölés során keletkező gázok távozását. A csomagolás első felbontása után levegő jut be a környezetből, és az oxidáció így felgyorsul. Ezután próbálja meg a csomagot zárva tartani, a lehető legkevesebb levegővel. Ha a csomagon van egy zárókapocs, győződjön meg arról, hogy az tökéletesen-e zár. Ha a csomagon nincs kapocs, próbálkozzon egy gemkapoccsal. Ez az opció azonban soha nem fogja biztosítani a csomag teljes légmentességét.

2. Tárolóedények

Ha egy extra védelmi réteget szeretne adni kávéjának, rengeteg kávétároló doboz található a piacon. Az egyes dobozok kialakításukban, anyagukban vagy zárási módjukban különböznek egymástól. Egy dolog azonban közös bennük: megvédik a kávét a levegő hozzáférésétől.

A vákuum tulajdonsággal rendelkező tartályok egy lépéssel tovább mentek az oxidáció lelassításában. A vákuumdobozok megakadályozzák a levegő bejutását, ráadásul szinte az összes levegőt eltávolítják a kávé körül, mielőtt lezárják. Ebben az esetben az oxidáció még jobban lelassul.

Tipp: A környezettel szembeni kettős védelem érdekében próbálja meg a teljes kávécsomagot az eredeti csomagolással együtt közvetlenül a tárolódobozba helyezni.

Webáruházunkban megtalálja a japán Hario márka hermetikusan záródó tégelyét. Teljesen légmentes és üvegből készült. Az üveg nem hagy nyomokat a kávén, és nagyon jól tisztán tartható. Ne felejtse el azonban a dobozt sötét helyre helyezni, vagy a benne lévő kávét eredeti csomagolásunkban tárolni. Ezzel a kombinációval a kávé nagyon hosszú ideig ízletes és illatos marad.

pexels-pixabay-1629273. Tárolás a fagyasztóban

Hallott már a fagyasztott kávéról? A fagyasztó alacsony hőmérséklete szinte teljesen megállíthatja az élelmiszerek öregedésének és megromlásának folyamatát. Nincs ez másként a kávé esetében sem. Ha ilyen hideg környezetbe helyezzük a kávét, szó szerint lefagy az időben. Túl sok kávé van otthon, és tudja, hogy nem lesz ideje meginni addig, amíg az minőségéből nem veszít?

Nyugodtan dobja a zárt csomagot közvetlenül a fagyasztóba. Gyakori módszer az olyan kis kávémintákat is lefagyasztani, amelyeket igazán szeret. A kávé ízét nagyban befolyásolják az éghajlati viszonyok és a farmer munkája. Ugyanaz a kávétermés egészen más ízű lehet a következő évben. Soha nem ismétlődik meg egyetlen szem egyedülálló élménye sem. Ebben az esetben egy kis mintát tehet a fagyasztóba, és egy-két év múlva visszatérhet a kávéhoz, és újra emlékezhet az élményre.

A fagyasztóban való tárolásnál azonban mindkét esetben ügyeljen arra, hogy a csomagolás zárva legyen. A legtökéletesebb módszer a vákuumcsomagolás konyhai porszívóval. Levegő jelenléte nélkül a kávé tökéletesen eláll az időben, és más élelmiszerek sem befolyásolják.