Minden csomag kávéban egy történet rejlik

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 03.01.2023
Minden csomag kávéban egy történet rejlik

A COFFEEIN kávépörkölőnk elsődleges küldetése az, hogy a minőségi kávét terjessze. Ugyanazt a szenvedélyt szeretnénk felébreszteni az emberekben, amely minket is hajt. Szeretnénk bemutatni a minőségi kávét jellemző ízek, illatok és feldolgozási módok széles skáláját, melyekről talán még nem is hallottak.  Nemcsak a kávé világát fedezzük fel közösen, hanem megismerhetik azokat az embereket is, akik a kávé mögött állnak.

Büszkék vagyunk arra, hogy a kínálatunkban szereplő kávék nagy része direct trade együttműködésből származik. Ez azt jelenti, hogy egyenesen a farmertől vásároljuk, akit személyesen ismerünk, sok esetben már a farmját is meglátogattuk. Ez egyrészt elősegíti azt, hogy valós információkkal rendelkezünk az ültetvényről, másrészt pedig támogatjuk magát a farmert és egész családját. Az Önök pénze nem veszik el a kávélánc egyik szemében, hanem éppen oda kerül, ahol a minőségi kávé megszületett.

José Cuellár Fajardo, Honduras

Kínálatunk egyik ritka kincse José Cuellar Fajardo kávéja. Josét már évek óta támogatjuk azzal, hogy felvásároljuk a termését. Az őserdejéből származó geisha webshopunk egyik bestsellere, és idén a nemzetközi Great Taste Awards megmérettetésen előkelő helyen végzett. Év elején Josét személyesen is meglátogattuk, részt vettünk a kávészüreten, a kávécseresznyék feldolgozási munkálataiban, és a végeredmény azóta megérkezett a pörkölőnkbe is.

jose-honduras José farmját, a Finca Jerusalént még a dédszülei alapították. Az ültetvény a vadon mélyén, nagy tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Az őt körbevevő őserdő megfelelő ökoszisztémát nyújt a kávécserjék számára, melyek szinte emberi beavatkozás nélkül, vadon növő fák árnyékában teremnek. A banánfák, a citrusok és egyéb, égig érő fák védelmet nyújtanak a növényeknek.

José különleges ember, csupa mosoly, nyugodtan lehetne a GOOD VIBES ONLY „mozgalmunk” reklámarca. Bár sokkal nehezebb a sorsa, mint bármelyikünknek, árad belőle a jókedv és a pozitív energia. Santa Barbara tucatnyi farmerének gondja nyomja a vállát, ugyanis ő a farmerek szövetkezetének elnöke, ő végzi a minőség ellenőrzést, és ő intézi a kávé eladását is. Úgy döntött, egész életét ennek az ügynek szenteli.

Farmja, vagyis inkább őserdeje Trinidad városa mellett terül el, melyet zsidó misszionáriusok alapítottak. Abban az időben José nagyapja foglalkozott kávétermesztéssel, és farmját az oda érkező misszionáriusok tiszteletére nevezte el. A farm érdekessége, hogy nem egy klasszikus értelemben megművelt ültetvényről van szó, hanem valódi őserdőről, melyben a többi fa és növény mellett jól megfér a geisha fajtájú kávécserje is. José munkáját küldetésnek tekinti, minden erejével a helyi kistermelőket és szüretelőket segíti. Óriási terhet hordoz a vállán, hiszen azért felelős, hogy a régió családjai, amelyek ősidők óta kávészürettel foglalkoznak, tisztességes módon meg tudjanak élni.

Takács Marián, Vietnam

A földgolyó másik oldalán, konkrétan Vietnamban gazdálkodik Takács Marián. A felvidéki származású fiatalember a Lang Biang hegység lábánál, Da Lat városka melletti farmján remek arabicát termeszt. Az ő története tényleg hihetetlen: nyaralni érkezett Vietnamba a barátaival, majd írogatni kezdett egy vietnami lánnyal, aki idővel élete asszonyává vált, így a fiú már nem tért vissza hazájába. Felesége családjához költözött, a családtagok már régóta gazdálkodtak, így ő is besegített nekik.

Marian-Takac-Lim-es-csaladja 

Történetének másik paradoxona, hogy mikor elhagyta a Felvidéket, egyáltalán nem értett a kávéhoz, sőt nem is fogyasztott kávét. Fokozatosan azonban átvette a farm vezetését, igyekezett gazdaságosabbá és hatékonyabbá tenni működését. Bosszantotta, hogy a nagy társaságok csak kihasználják a családtagjait, olcsó munkaerőként tekintenek rájuk, csupán arra voltak jók, hogy elvégezzék a munka legnehezebb részét, a kávécseresznyék kitermelését. A minőséggel senki sem törődött, Marián ezen is változtatott. A kávét közvetlenül a farmján osztályozza és dolgozza fel, így jelenleg sokkal több pénzhez jutnak, és a farmerek életminősége szemmel láthatóan javult.

Ma már elismert szakértőnek számít, aki sokunk számára szolgálhat inspirációként. Akkora az érdeklődés a minőségi kávéja iránt, hogy nem tud minden igényt kielégíteni. Nagy öröm számunkra, hogy termésének egy részét sikerült megszerezni kávépörkölőnk számára. A Great Taste Awards versenyen Marián kávéját arany csillaggal jutalmazták.

Ondrisák Lukács, Indonézia

Direct trade együttműködés keretén belül dolgozunk együtt Ondrisák Lukács „Luka”-val is. Az élet csakúgy, mint Takács Mariánt, őt is Ázsiába vezette, ő azonban Indonéziában horgonyzott le. Már több mint 10 éve dolgozik ott, és saját elmondása szerint szinte beleszeretett az ott élő emberekbe. Tapasztalatai szerint a helyieknek hatalmas a szíve, barátságosak, játékosak, szerények, mosolygósak, nagyon toleránsak és békeszeretők. Az is lenyűgözte, hogy Indonéziában több mint 300 különböző etnikai csoport él, mégpedig 16 000 aprócska szigeten. Ez mind-mind egy külön történet.

Ondrisak-Lukacs-Bang-Lalu-Lombok Természetesen megszólította őt a kávé is. Annyira komplex dolognak tartja, hogy szerinte az ember egy egész életen keresztül csak tanulhatja, folyamatos önfejlesztésre van szükség. Először a kávé elkészítési módjaival foglalkozott, de aztán inkább áttért a kávétermesztésre, valamint a feldolgozásra és pörkölésre is. Imádja az indonéz hegyvidéken töltött időt a farmerek körében, ha besegít nekik a munkában, állandóan mosolygós emberek veszik körül.

A kávét saját társasága, az Alami Specialty Coffee által juttatja Európába, mindig igyekszik a legmagasabb minőségű kávékat választani. Az alami az ő indonéziai manifesztuma, amely magába foglalja mindazt, amit 10 év alatt az országban megtanult. Az ő felfogása szerint az alami együttműködés az ott élő emberekkel és azok értékeivel, de egyúttal a hagyományok és a kultúra támogatását is jelenti. Sokat jelent számára a fenntarthatóság, de nagy hangsúlyt fektet a tisztességes kereskedésre és az ökológiára is. Nem klasszikus ültetvényekről szállítja a kávét, hanem olyan helyekről, ahol a kávécserjék természetes környezetükben, más növények árnyékában nőnek.

Minden csomag kávé egy-egy történetet rejt

Ha kinyitnak egy csomag kávét, amely direct trade együttműködésből származik, álljanak meg egy pillanatra. Hunyják le a szemüket, szívják be az illatot, és gondolatban repüljenek el a fentebb bemutatott farmokra. Szeretnék ezen kávék valamelyikét megkóstolni? Látogassák meg coffeein.hu oldalunkat, és válogassanak kedvükre a világ különböző tájairól származó pörkölt kávéink közül.