Nicaragua és a kávé

COFFEEIN.SK Kávétermesztő országok 03.06.2019
Nicaragua és a kávé

A második legnagyobb közép-amerikai országban számos hegy, tó, inaktív vulkán és a világ egyik legjobb kávéja található. A világ kávétermelő országai közt a 14. helyet foglalja el, megelőzve a szomszédos Costa Ricát. Körülbelül 250 000 lakos vesz részt a gazdálkodásban, és a farmok 95%-a mikro-lottal rendelkezik, melyek a kisgazdák és családok tulajdonát képezik. A kávé termelés 90%-át a hagyományos Bourbon és Caturra variánsok teszik ki, de néhány gazdálkodó kísérletezik a Pacamara és a Maragogype variánsok termesztésével is.

Az első kávéfajtákat 1790-ben a misszionáriusok hozták be Nicaraguába, de a szomszédos országokhoz hasonlóan itt is hosszú ideig csak saját fogyasztásra és dísznövényként termesztették. A kormány csak akkor értette meg ennek az árucikknek a valódi erejét, amikor meglátta a kávétermelés fellendülését Costa Ricában, amely 1821-ben kezdődött el. Nicaragua 1840-ben kezdte el a kávé termesztését. A kormány számos családnak kamatmentes kölcsönt adott a gazdálkodás megkezdéséhez, valamint a földeket is olcsón adta el a gazdáknak a kávétermesztéshez. Már 1870-ben a fő export árucikk a kávé volt, és az ebből származó bevételek fontos szerepet játszottak az ország gazdaságában.

A környező közép-amerikai országokkal ellentétben Nicaraguában nem hoztak létre a kormány által irányított kávé szervezetet. Ezért a gazdák, akik hasonlóan nagy terméssel rendelkeztek, elkezdtek egyesülni, és létrehozták saját szervezeteiket, amelyekkel jobban tudtak kereskedni. Ezek a szervezetek 5-től akár több százig terjedő taggal rendelkeztek, és demokratikus elveken alapultak, ahol közösen választották meg szervezetük elnökét. Tisztességes felvásárlási árat biztosítottak, de a gazdálkodókat is képezték, és más módon is segítettek a magasabb minőség elérésében. A legerősebb szervezetek alacsonyabb illetékért képesek voltak elintézni a gazdálkodók részére a különböző tanúsítványokat, mint például a Fair Trade, vagy a Rainforrest Alliance.

Friss kávé ültetvény

A különböző termesztési régiók legerősebb szervezetei úgy döntöttek, hogy egyesülnek, és megalapították a CAFENICA-t (La Asociación de Cooperativas de Pequeños Productores de Café de Nicaragua), amely egyesíti az ország kávétermelőit. A CAFENICA szintén együttműködik az SCAA-val (Specialty Coffee Association of America) is. Ez a szervezet garantálja, hogy minden kávétermelő, aki első osztályú kávét termeszt, eladhatja azt tisztességes áron, és ami a legfontosabb, így a kávé eredete is megmarad. Ezért a Nicaraguából származó kávéról a farmer nevétől kezdve az évi csapadék mennyiségig mindent tudunk. A CAFENICA és az SCAA közösen minden évben egy versenyt szervez - Cup of Excellence, ahol segít a nyerteseknek online árveréseken értékesíteni kávéikat.

A nicaraguai kávé ízprofilja

A legtöbb kávé feldolgozása nedves módszerrel történik, de néhány gazdálkodó a félnedves (honey) módszerrel is próbálkozik. A kínálatunkban megtalálható Jinotega területről származó kávét a Bosawás Nemzeti Parkban termesztik nagy tengerszint feletti magasságban. A kávé erősebb, testesebb, valamint alacsonyabb savassággal rendelkezik, és ízvilágára a karamell és a csokoládé jellemző.