Olaszország eszpresszószeretete: Miért olyan népszerű?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 30.04.2024
Olaszország eszpresszószeretete: Miért olyan népszerű?

Kevés olyan ország van az egész világon, amelynek olyan erős kulturális kapcsolata van az eszpresszóval, mint Olaszország. Állítólag a víz után az eszpresszó a második legtöbbet fogyasztott ital az országban.

Valójában az eszpresszó annyira szerves része kulturális identitásának, hogy az olasz Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Minisztérium több kérelmet is benyújtott az UNESCO-hoz az eszpresszó olasz gyökereinek megőrzése érdekében. Érdekes módon eddig egyik sem járt sikerrel.

Tehát mi teszi az olaszokat olyan szenvedélyes eszpresszóimádókká? Nyilvánvaló, hogy Olaszország találta fel az eszpresszógépet, és örökre megváltoztatta globálisan a kávéipart. De ezen túlmenően miért tekintik Olaszországot a világ eszpresszófővárosának?

2AZ ESPRESSZÓ SZÜLETÉSE

Egyszerűen fogalmazva, az olaszoknak köszönhetjük az eszpresszót. Az ország kulcsszerepet játszott az eszpresszógép-technológia fejlesztésében, és folytatja is.

A kávéipar egyik legfontosabb pillanata 1884 volt, amikor az olasz Angelo Moriondo olyan gépet épített, amely gőzzel csökkentette egy csésze kávé elkészítéséhez a szükséges időt. Gáztűzhellyel fűtött függőleges hengeres kazánt tervezett, amivel 1,5 bar nyomáson lehetett kávét főzni. Az volt az ötlete, hogy rövidebb idő alatt nyerje ki a kávét, így jobban és hatékonyabban működjön  a felszolgálás. Az olyan cégek, mint a Gaggia és a Faema, gyorsan elkezdték fejleszteni saját modelljeiket, amelyek hasonlóak a modern eszpresszógépekhez.

Azonban eltartott egy ideig, amíg Olaszország teljesen magáénak érezte az eszpresszót, és a kávéfőzők elterjedtek Európán belül.

Az eszpresszó kávéfőzőket kezdetben tekintélyesebb létesítmények, például szállodák, koktélbárok vagy nagy kávézók számára tartották fenn. A technológia csak a második világháború után vált sokkal népszerűbbé.

3MIKOR ÉS MIÉRT LETT OLY NÉPSZERŰ?

Miután az eszpresszógépek egyre elterjedtebbek lettek az olasz kávézókban, különleges eszpresszó bárokat kezdtek nyitni az országban, bár ezek nagyrészt a társadalom leggazdagabbjai számára voltak fenntartva.

1911-ben azonban az olasz hatóságok maximális árat szabtak ki, bizonyos „szükséges cikkekre”, köztük a kávéra. A jelentősen alacsonyabb árak fényében az eszpresszóbárok üzemeltetői elkezdték megváltoztatni szolgáltatási stílusukat, beleértve a felárat, ha az ügyfél leül, és nem állva, hanem ülve issza meg az eszpresszókávét.

Bár ezek az előírások a 20. század második felében megszűntek, sok cégtulajdonos még mindig betartja őket. Az olaszok megszokták az alacsony eszpresszóárakat, így az árak fenntarthatóságát szem előtt tartva, olcsóbb kávét kellett vásárolni. Ezért vált olyan népszerűvé a robusta.

 

A ROBUSTA HELYE AZ OLASZ KÁVÉSZEKTORBAN

Az árszabások miatt az eszpresszó bárok tulajdonosainak a lehető legalacsonyabb szinten kellett tartaniuk költségeiket, és ebben az általuk használt kávé is nagy szerepet játszott.

A kávépörkölők és a beszállítók az arabicát robustával keverték, a sötétebb pörkölés különösen Dél-Olaszországban vált népszerűvé.

Az egész országban egyértelműen a sötétebb és az "erősebb" kávét részesítik előnyben. Valószínűleg ez magyarázza, miért olyan népszerűek az olyan kisebb italok, mint az eszpresszó. Ez valószínűleg azért van, mert sokkal gyorsabban és gyakrabban fogyaszthatók a nap folyamán.

A legtöbb olasz az eszpresszót "igazi" kávénak tartja, mert jobban hozzá vannak szokva az intenzív, telt, erős és gyakran keserű ízhez. Ez eltér a más országok kávépreferenciáitól, ahol több filteres kávét isznak, vagy könnyebb pörkölési profilt választanak.

Amint az eszpresszó az "olasz élet jellemzőjévé" vált, megkezdődött az új gépi technológia fejlődésének fellendülése is.

A gépek két, három, kilenc és tizenkét bar nyomást használtak, ami segített létrehozni azt a krémréteget, amely a ma ismert eszpresszó része.

4AZ OLASZ ESZPRESSZÓ MA

Sok más országhoz képest, az olasz kávékultúra nem sokat változott az elmúlt évtizedekben.

Az infláció ellenére az eszpresszó ára még mindig a legalacsonyabb Európában. Még mindig az a vélemény uralkodik, hogy az eszpresszónak megfizethetőnek kell maradnia, mert az emberek minden nap sokat isznak belőle, és mert hosszú távon olcsó.

Végső soron még ma is masszívan befolyásolja az olasz kávékultúrát.

Olaszországban bizonyos szabályok vonatkoznak a kávéfogyasztásra. A cappuccinot nem isszák a reggeli órák után, később a délelőtti órákban nem isznak mást, csak eszpresszót (vagy eszpresszót egy csepp tejjel).

Hagyományosan és történelmileg az eszpresszófogyasztás az emberek társasági életének nagy részét képezte. Nem töltenek órákat kávé mellett ülve és beszélgetve, de ha van öt percük, ott folytatják a konverzációt ahol abbahagyták. Az eszpresszófogyasztás még mindig kényelmes és spontán rituálé sok ember számára az országban.

Az eszpresszó rendelése továbbra is az egyik legmélyebben gyökerező olasz szokás. A legtöbben megállnak a bárban, rendelnek egy eszpresszót, és közvetlenül a pultnál isszák meg. Ez egy gyors és megfizethető kikapcsolódás a mindennapi tevékenységektől, és tökéletes ürügy a társasági élethez és a barátokkal való találkozáshoz.

5ELFOGADJA OLASZORSZÁG VALAHA IS A SPECIALTY KÁVÉT?

Tekintettel arra, hogy a sötétre pörkölt, keserűbb eszpresszót preferálják, az olasz specialty kávék ágazata minden bizonnyal kevésbé fejlett, mint Európában és azon túl.

A prémium kávé kis szegmenst képvisel Olaszországban. A piac méretét tekintve elmarad a legtöbb európai országtól. Bár az olasz eszpresszógépek és darálók a világ számos kávézójában megtalálhatók, viszonylag kevés olasz specialty kávépörkölőt találni akár nagyobb városokban is.

Mivel a specialty kávékultúra világa jellemzően a világos pörkölési profilokat és a single origin kávékat részesíti előnyben, érthető, hogy a legtöbb olasz kávéfogyasztó miért ragaszkodik továbbra is ahhoz, amit ismer. Sokan, különösen az idősebb generációk nem gondolják, hogy a jobb minőségű kávéért magasabb árat kellene fizetnie. 2022 májusában egy firenzei specialty kávézót 1000 eurós pénzbírsággal sújtottak, miután a vásárlók panaszkodtak az árakkal kapcsolatban.

Bár az eszpresszó mélyen gyökerezik az olasz kultúrában, ennek ellenére az idők során mégis fejlődött a kávé minősége, pörkölési profilja és receptjei. A specialty kávé megváltoztatja a fogyasztók gondolkodását és ízlését. Az emberek kipróbálják a világos vagy közepes pörkölést, az édesebb és aromásabb kávékat, sőt más főzési módokat is.

Az olaszok rendületlenül hűek a kávékultúra gyökereihez, és a sötét, keserű eszpresszó még mindig a csúcson van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem változnak a szokások, még akkor sem, ha ez a folyamat igencsak lassú.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2023/12/why-espresso-is-so-popular-in-italy/