5 titkos trükk a jobb kávéért az automatánkból

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 23.04.2024
5 titkos trükk a jobb kávéért az automatánkból

Az automata kávéfőzőket úgy tervezték, hogy minden fontos munkát elvégezzenek Ön helyett. Elég egy kattintás, és kész is a kávé. Néha azonban megesik, hogy a kávéfőzőből kikerülő eszpresszó nem a legfinomabb. Hogyan lehet elkerülni az ilyen kudarcokat és elérni a lehető legízletesebb eszpresszót, akár automata kávéfőző segítségével is?

Van néhány változó, amelyekkel még az automata kávéfőzőn is variálhat. Hangolásukkal szinte minden kávéhoz beállíthatja a megfelelő receptet. Csatlakozzon hozzánk néhány "hack" erejéig, amiknek köszönhetően beállíthatja gépét úgy, hogy az sűrű és kiegyensúlyozott ízekkel teli eszpresszót készítsen.

CIN_81351. Őrlési finomság

Minden automata kávéfőzőnek megvan a maga beállítási módja és saját őrlési skálája. Egy dolog azonban igaz: az őrlés finomságának beállításával jelentősen befolyásolja a kávé extrahálásának sebességét. Így javíthatja az eredményt, de éppen ellenkezőleg, el is ronthatja. Ezért fontos megérteni, hogyan viselkedik a kávé az őrlési finomság megváltoztatásakor.

Állításakor két irányba mozoghat; finomabb vagy durvább őrlés felé. A finom őrlés az őrölt kávé kisebb részecskéinek képződését okozza. Sokkal tökéletesebben illeszkednek egymáshoz, mint a durva részecskék. A kávéfőzőben lévő zacc tehát nagyobb ellenállást fog nyújtani a vízzel szemben, aminek köszönhetően a víz lassabban fog átfolyni a kávén, ebből adódóan jobban kiszívják az apró részecskéket a kávéból.

A finom darálással persze nem szabad túlzásba esni. Ha túl simára darálja a kávét, a kávéfőző egyszerűen nem nyomja át a vizet. Ezután csökkenteni kell a finomságot, és a darálót a durvább őrlés felé kell mozgatni. A durva őrlés nagyobb hézagokat okoz az egyes őrölt részecskék között. Ennek köszönhetően a víz könnyebben és gyorsabban áramlik át a kávépárnán, ami alacsonyabb exktrakciót eredményez.

Az őrlés finomságának változtatásával egyensúlyba hozhatja a kávé egyes ízösszetevőit. Ha a kávé túlságosan savasnak tűnik, akkor valószínűleg alul extrahált. Ezért kell a finomabb őrlésre és a kávé vízzel való hosszabb érintkezési idejére állítani. Ezzel szemben, ha az eszpresszója kényelmetlenül forró vagy száraz érzést hagy a nyelven, akkor túl extrahált. Ebben az esetben válasszon durvább őrlést. A túl savanyú és a túl keserű között cikázva biztosan eléri azt a pontot, ahol a kávé kiegyensúlyozott és édes lesz. Ezt a pontot "sweet spot"-nak nevezik, és amikor ezt elérjük, megkapjuk a kívánt ízt.

CIN_80472. A kávé tömege és a felhasznált víz mennyisége

Az őrlés finomságának segítségével sikerült úgy beállítani a receptet, hogy a kávéban minden íz kiegyensúlyozott legyen. Az eszpresszóból azonban még mindig hiányzik valami. Az automata kávéfőzőből származó eszpresszó gyakran túl vizes és íztelen. Ezt azonban egy nagyon egyszerű változtatással is meg tudjuk oldani: a kávéadag és az extrakcióhoz felhasznált mennyiségű víz arányának beállításával.

Ezeket a paramétereket minden kávéfőzőn más módon állíthatja be. A legtöbb esetben a kívánt adagot a kávéintenzitás több kategóriájával és a növekvő számú kávészemekkel jelölt gombokkal állítják be. A felhasznált víz mennyiségével ez gyakran nehezebb. A drágább és intelligensebb kávéfőzők általában olyan menüvel rendelkeznek, amelyen lehetőség nyílik a kívánt ital "méretének" beállítására. Az alacsonyabb kategóriájú kávéfőzők gyakran bonyolultabb kattintgatást igényelnek. Mindkét esetben azonban biztosan elérheti ezt a beállítást a mellékelt kézikönyv segítségével.

Hogyan lehet ezekkel a beállításokkal dolgozni? Ha az eszpresszója túl vizesnek tűnik, válasszon nagyobb adag kávét vagy kisebb mennyiségű vizet (vagy a kettő kombinációját). Ezzel az eljárással előfordulhat, hogy túl tömény italt készít. Éles lesz, és az ízei nem lesznek egyértelműek. Ebben az esetben egy lépéssel kisebb adag kávé vagy néhány milliliterrel több víz segít.

Az ital megfelelő szerkezetének eléréséhez ismét meg kell találni a "sweet spot"-ot. Általában a világos, modern pörkölésű kávék jobb ízűek, ha a víz mennyisége van magasabb arányban, míg a sötétebb, konzervatív pörkölésű kávék az alacsonyabb arányt részesítik előnyben.

Tipp: A maximális extrakció érdekében jó kiindulópont lehet a legfinomabb őrlés és a legnagyobb adag kávé kiválasztása.

3. Extrakciós hőmérséklet

A legtöbb automata kávéfőzőnél lehetőség nyílik a víz hőmérsékletének szabályozására. A víz hőmérséklete kiváló eszköz az eszpresszó utolsó apró beállításainak finomhangolására. A melegebb víz fokozza az extrakciót, csökkenti a savasságot, fokozza az édességet és a keserűséget. A hidegebb víz ezzel szemben csökkenti az extrakciót, fokozza a savasságot és elnyomja a keserűséget. Ha szinte tökéletesen elégedett az italával, de mégis zavarja egy csipetnyi sav vagy keserűség, próbáljon változtatni a víz hőmérsékletén. Így elkerülhető az őrlési finomság bonyolultabb beállítása.

CIN_80344. Kávé

Talán a legfontosabb változó, amely a leginkább befolyásolja az elkészített kávénk ízét, egyáltalán nem a kávéfőzőhöz köthető. A tartályba szórt kávé minősége és frissessége egyszerűen kulcsfontosságú. A szupermarketek kávékeverékeinek számos jelentős hátránya van. A szupermarketben kapható kávé túlnyomó többsége gyenge minőségű, túl sötétre pörkölt babot rejt. Ráadásul ezek a szemek túl sokáig állnak a raktárakban és a polcokon, ami miatt elveszítik ízüket és minőségüket.

Az érdekesebb, ízletesebb és teltebb eszpresszóért a frissességre és a minőségre kell összpontosítania. A helyes beállítás segítségével az automata kávéfőző a világosabb pörköléssel és modernebb kávékkal is megbirkózik. Önön múlik, hogy mit szeretne. Ha édes, csokis és diós kávékat keres, keresse az alacsonyabb tengerszint feletti magasságban termesztett és konzervatívabban pörkölt kávékat. Próbálja ki a kifejezetten automata kávéfőzőkhöz készített ITALY eszpresszókeverékünket, vagy az eszpresszóra pörkölt 100%-os Arabica egyikét, főleg, amelyeket Dél- és Közép-Amerikában termesztettek.

A magasabb tengerszint feletti magasság és a világos pörkölés gyümölcsösebb és virágosabb ízeket eredményeznek. Ne féljen az Etiópiánk vagy Kenyánk után nyúlni, ámbár figyeljen oda, hogy mindig a sötétebb, eszpresszó pörkölést válassza.

pexels-pixabay-3270905. Vízminőség

Az utolsó, szintén külső trükk a jobb eszpresszó elérésére a víz. A fontosságáról egy teljes cikket is írtunk, amit ITT olvashat el. A kávégépbe öntött víz hatással van a kávé ízére, valamint a kávégép működésére és élettartamára. Az automata kávéfőzőnél kerülje a túl kemény vizet. A magas kalciumtartalom semlegesíti a kávé gyümölcsösségét, és eltömíti a kávéfőző belső részeit. Ebben az esetben tegyünk vízlágyítót a víztartályba, vagy használjunk szűrt vizet, vagy palackozott vizet. Másrészt, a túl lágy víz felerősítheti a savasságot, és csökkentheti a kávé extrakcióját.

Még egy automata kávéfőzővel is kísérletezhet és kipróbálhat különböző recepteket. Ne féljen próbálkozni, készítsen egy jobb kávét egyetlen gombnyomással. Ne feledkezzen meg azonban a minőségi és frissen pörkölt kávéról sem, amelyet a www.coffeein.hu weboldalunkon megtalál.

További cikkek az "automata kávéfőző" sorozatunkból