Behódol a specialty kávé a teljesen automata eszpresszógépeknek?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 05.03.2024
Behódol a specialty kávé a teljesen automata eszpresszógépeknek?

Megvan az oka annak, hogy a vállalkozások és a fogyasztók egyaránt befektetnek a teljesen automata kávéfőzőkbe – ez páratlan kényelem. Ezek a gépek egy gombnyomásra képesek kávét őrölni, tömöríteni és lefőzni, míg néhány akár tejet is habosít és adagol különféle italok készítéséhez.

Emellett a teljesen automata kávéfőzők pontossága folyamatosan javul. A felhasználók most minden eddiginél jobban szabályozhatják a különféle változókat, mint pl. az őrlés finomságát, az extrakciós időt, vagy akár a mikrohab mennyiségét.

Azonban továbbra is az a legmeghatározóbb érv ellenük, hogy ezek a gépek csökkentik a "kézműves" kávékészítés hagyományát. Másrészt a legtöbb specialty kávézó és pörkölő még mindig a hagyományos (vagy automata) eszpresszógépeket részesíti előnyben. Használatuk révén a baristák jobban bemutathatják képességeiket.

Változott-e a specialty kávé világának véleménye a teljesen automata eszpresszó kávéfőzőkkel kapcsolatban?

Az egyik legutóbbi példa erre a potenciális változásra 2023. augusztus 17-én volt, amikor a Specialty Coffee Association (SCA) engedélyezte a 2024–27-es World Latte Art Championship szponzorálását. A verseny 2005-ös indulása óta, első alkalommal van lehetőségük részt venni a teljesen automata kávéfőzők gyártóinak is.

Ez egy jelentősebb változás előfutára, vagy csupán a versenyeken belüli újítás?

2AUTOMATA VS. TELJESEN AUTOMATA: MI A KÜLÖNBSÉG?

A világ legtöbb kávézójában automata kávéfőzőt találnánk. Az automata kávéfőző megnevezés, egy hagyományos eszpresszógépet takar.

Az automata gépeknél alapvetően a baristáknak kell kávét darálniuk és a portaszűrőkbe (kávéfőző kar) adagolniuk, amelyet ezután a kávéfőzőbe, az ún. kávéfőző fejbe helyeznek. A kávé lefőzése egy gombnyomásra indul, amit a gép az előre beállított mennyiségnek megfelelően készít el. A kívánt mennyiség elérésekor a főzés automatikusan leáll.

A félautomata gépeknél úgyszintén gombnyomásra indul a kávéfőzés, viszont a kívánt mennyiség elérésekor a gépet a baristának kell leállítania, úgyszintén egy gombnyomással. Ez nagyobb figyelmet igényel, hisz nincs előre meghatározott adag. Nagyobb az esélye annak, hogy figyelmetlenségből rossz kávét készít.

A baristáknak az automata, vagy a félautomata eszpresszógépek használata mellett is maguknak kell felhabosítaniuk a tejet.

A teljesen automata gépek ezzel szemben, a fentiekben említett teendők mindegyikét megoldják a baristák helyett. Őrölnek, adagolnak, préselnek, kávét főznek, megszabadulnak a kávézacctól és még tejet is habosítanak. A legtöbb teljesen automata gép különféle tejtípusokat is képes habosítani és adagolni, beleértve a növényi alapú változatokat is.

3Hogyan fejlődött a teljesen automata eszpresszó kávéfőzők technológiája az elmúlt években?

Az eszpresszógép-technológia hatalmas előrelépéseket tett az elmúlt évtizedben. Az egyre merészebb és ergonomikusabb megjelenés mellett a gépek általános teljesítménye is jelentősen javult. A baristák most minden korábbinál több extrakciós változót tudnak beállítani, hogy kiváló eszpresszót szolgáljanak fel. Ezek némelyike ​​magába foglalja a pre-infúziós időt és az áramlás mértékét.

Hasonlóan sokat fejlődött a teljesen automata eszpresszógépek technológiája is.

Néhány évvel ezelőtt nehéz volt egy tisztességes csésze kávét készíteni ezekkel a kávégépekkel. De a technológiai innovációknak és különböző anyagi támogatásoknak köszönhetően most már kiváló eredményeket lehet velük elérni.

Az elmúlt években sok kávéspecialista vált a teljesen automata eszpresszógépek márkanagykövetévé. Köztük van például:

- Boram Um - 2023-as barista világbajnok, az Eversys márkanagykövete

- Dale Harris - 2017-es barista világbajnok, szintén az Eversys márkanagykövete

- Wojciech Tysler – barista, a Franke Coffee Systems első márkanagykövete

Természetesen van még hova fejlődni. Például abban, hogy hogyan lehetne egyenletesen elosztani a kávét a portaszűrőben és biztosítani azt, hogy az összes kávéhulladék kiürüljön a szűrőből.

Általánosságban nézve felhasználóbarát és megbízható gépek, emellett kiváló minőségű kávét is készítenek.

 

A kényelem kulcsfontosságú

A kávéipar növekedésének egyik legnagyobb hajtóereje a kényelem. Legyen szó kapszulás kávékról, online rendelésről vagy kész kávéitalokról, a fogyasztók fontosnak tartják a kényelmet.

A specialty kávéipar is foglalkozik automatizálással a hatékonyság és a termelékenység javítása érdekében. Ez mindenhol látható, a kávéfarmok optikai válogatóitól kezdve a mesterséges intelligencia által működtetett pörkölőkön át az automatikus tömörítőkig.

Ezekkel a változásokkal összhangban egyértelmű, hogy a teljesen automata eszpresszógépek miért váltak fejlettebbé és még inkább minőségibbé.

A gyártók önbeálló/önszabályozó darálókat fejlesztettek ki, hogy a baristáknak ne kelljen minden nap kézzel beállítaniuk az őrlemény méretét. A daráló teljesítménye különböző külső tényezők hatására (pl. páratartalom) változhat. Ez befolyásolhatja a kávé végső minőségét. A teljesen automatikus eszpresszógép funkciók mint például a pre-infúzió, a hőmérsékletstabilitás és a nyomásszabályozás, segítenek a jobb extrakció eléréséhez. Az eredmény pedig a finomabb kávé.

4Van helye a teljesen automata eszpresszó kávéfőzőnek a specialty kávé világában?

A specialty kávévilág egyre több automatizált megoldást kínál. Ezt szem előtt tartva, a teljesen automata gépek fontos szerepet fognak játszani a jövőben.

Az automatizált tejhabosítási módszerek alkalmazása egyre gyakoribb. Ennek ellenére a közeljövőben biztosan nem fognak eltávolodni a kávézók a hagyományos eszpresszógépektől. 

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a specialty kávé világa nem hajlandó elfogadni a teljesen automata gépeket. 

 

Szponzori képviseltség világversenyen 

Az efféle nagyszabású eseményre, mint pl. a World Latte Art Championship (a tejhab művészetének világversenye), az összes gépet szigorú tesztsorozat alá vetik. Bármely gép, amely megfelel a megadott kritériumoknak, esélyt kap arra, hogy három évig szponzorgépként megjelenhessen a versenyeken.

A latte art versenyen indulók munkáját technikai ismeretek és számos esztétikai tulajdonság alapján bírálják. Ezek közé tartozik a hab minősége, a kávé és a tej kontrasztja, az elkészítés bonyolultsága és az általános látvány. Ezt szem előtt tartva az SCA-nak biztosnak kell lennie abban, hogy a teljesen automata gépek a hagyományos eszpresszógépekkel megegyező szabványok szerint képesek jól formázott mikrohabot előállítani.

Ezeknek a gépeknek a bemutatása valószínűleg a latte art felé helyezi át a verseny fókuszát. Ez potenciálisan egy szélesebb kör számára teheti elérhetőbbé a bajnokságot. Ezzel egyetemben a verseny elveszítheti a varázsát, ha nem látjuk a baristák mozdulatainak teljes skáláját, miközben tejet habosítanak.

5Kitekintés a jövőbe

Sokan azzal érvelnek, hogy ezek a gépek kiszoríthatják a baristák által képviselt emberi elemet, amely a specialty kávékultúra sarokköve.

Valamennyi vélemény indokolt, de a teljesen automata gépek célja a specialty kávé tökéletesítése. Lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy nagyszerű kávét ihassanak olyan helyeken, ahol korábban, általában nem tudtak, például szállodákban, benzinkutakon és szupermarketekben.

A baristák továbbra is kulcsszerepet töltenek be a kávézókban, és nem valószínű, hogy lecserélik őket. Mindig szüksége lesz egy képzett szakemberre aki ismeri az eszpresszó tökéletes elkészítését és felszolgálását. A baristáknak mindig ellenőrizniük kell a kávék és az italok minőségét, és meg kell oldaniuk a gépekkel kapcsolatos problémákat.

6Pozitív hatás

Sok más automatizált megoldáshoz hasonlóan, a teljesen automata eszpresszó kávéfőzők is javíthatnak a teljesítményen.

Mivel ezek a kávéfőzők a barista több feladatát is eltudják végezni, lehetőség nyílik a vendégek élményének javítására. Az ügyfelekkel való kapcsolattartásra összpontosíthatnak anélkül, hogy feláldoznák a minőséget a forgalmas időkben. Ennek eredményeként a teljesen automata eszpresszógépek fejleszthetik a baristák készségeit, miközben minőségi kávét készítenek.

Akár elfogadjuk, akár nem, az automatizálás egyre meghatározóbb szerepet fog betölteni a specialty kávék világában.

A gépek fejlődésével megtörténhet, hogy idővel befolyásolják a kávéipart, akár versenyeken, akár az egész szektoron belül.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2023/10/fully-automatic-espresso-machines/?fbclid=IwAR2S2LY-NQr8kQPreDE_KcHag5lH5vgiEwazcxL_dm8eGFPysQ3S4bfDT28