Vietnámi kávé egy felvidéki farmertől. Egy felvidékinél jártunk, aki Vietnámban termeszt kávét

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Coffeein cikkek 10.01.2024
Vietnámi kávé egy felvidéki farmertől. Egy felvidékinél jártunk, aki Vietnámban termeszt kávét

Soha nem gondoltuk volna, hogy 1 év alatt 2 különböző kávétermelő országba is ellátogathatunk. Februárban több indonéziai gazdálkodót is meglátogattunk, akiknek kávéit e-shopunkon is megtalálják. Új kaland várt ránk novemberben. Egy felvidéki farmerhez, Takács Mariánhoz repültünk, aki Vietnámban termeszt kávét.

Amikor néhány éve hallottunk róla, azt hittük, ez valami csalás. Felvidék, Vietnám, kávé. Tiszta átverésnek hangzott, vagy legjobb esetben is csak egy olcsó robusta árusítónak. Azt hittük, csak valami "okos fickó", aki Vietnámból importál kávét, és a felvidéken árulja. Azonban minden más.

2016-ban Marián egy hónapos vakációra ment Vietnámba, ahonnan soha nem tért vissza, mivel ott beleszeretett egy lányba, egy olyan törzsből, amely több mint 100 éve kávét termeszt. Ez a történet egy Rosamunde Pilcher regényben is megállná a helyét.

Marián egy olyan helyen, ahol nem volt sem áram, sem víz, modern feldolgozóállomást készített, amely a legjobb minőségű válogatott kávét állítja elő.

Barátaink, készítsenek be egy csésze kávét, és tartsanak velünk Vietnámba, hogy személyesen megismerjük Mariánt.

 

JÓ REGGELT VIETNÁM! – 1. fejezet

Miután leszálltunk Saigonban, azonnal pofon vágott minket a kellemes 35 fok. De a hőség nem tartott sokáig, mert autóba ültünk, és a Lang Biang-hegységbe mentünk, ahol lényegesen hűvösebb van.

400697248_731268479035098_8529758057798218561_nAz utazás során Marián elmondta nekünk a KO-HO törzs történetét, amelyből felesége Kim is származik. Ezek olyan emberek, akik több száz éve élnek a Lang Biang-hegységben, és mindig a gazdálkodásból éltek. A kávé megjelenése előtt rizs, kukorica és gyümölcs volt. Miután a kávé megérkezett Vietnamba, kávétermesztők lettek. 2025-ben  lesz pontosan, hogy 100 év telt el az első kávészüret óta.

401098224_731268612368418_1066361007293551903_n 401080637_731268685701744_6214489724768892901_nVietnámban főként robustát termesztenek (a termelés 97% -a), de a Lang Biang-hegység olyan, mint a mennyország az Arabica kávé számára. Ez egy kialudt vulkán, és mindenütt élénk narancssárga, vasban, ásványi anyagokban gazdag talaj található. Itt legtöbbször felhős az ég és esik. Ennek eredményeként a kávécseresznye naaaaaaagyon lassan érik.

401626336_731268492368430_6220539572658763759_nMegérkeztünk a feldolgozó állomásra. Marián, felesége Kim és nővérei, gyermekeik és nagymamájuk közvetlenül a hegység alatt élnek. Marián az elmúlt 7 évben egy feldolgozó állomást is épített itt. Faházakat, fóliasátrakat épített, a kávé feldolgozásához szükséges technológiákat vásárolt. Létrehozta a legmodernebb feldolgozó állomást, ahol valaha jártam. Mariánnak köszönhetően a szüretelők valódi gazdálkodókká váltak, akik kávét gyűjtenek és dolgoznak fel.

401645163_731268592368420_8859134651941448200_nAlig értük el a vacsorát, és már dolgozunk is. Épp ma kezdődött a betakarítási főszezon. Ez azt jelenti, hogy reggel 6-tól délután 16-ig a szüretelők a farmon vannak, ezt követően pedig cseresznyét hoznak Mariánhoz feldolgozásra. Már az első napon 3 tonna cseresznye összegyűlt. Ezt a mennyiséget további válogatás várja, mivel a kézi betakarítás ellenére is sok zöld cseresznye van benne. A tökéletes kézi válogatás után, melyben az egész család részt vesz, 3 tonnából csupán 1,5t marad. Ez az adag további feldolgozást igényel, mégpedig olyan módszer egyikét mint például mosott, mézes vagy száraz feldolgozás.

401808840_731268582368421_8775687304874188544_nLegközelebb ezekről írok. Mivel épp most érkezett egy traktor a hegyről friss cseresznyével, mindenki keményen dolgozik így sietek én is, hogy kiérdemeljem a ma esti vacsorát.

401839905_731268515701761_604434121031422479_n

KÁVÉKÉSZÍTÉS EGYETEMI SZINTEN - 2. fejezet

A lehetőség, hogy nap mint nap kommunikálhatok egy szlovákul beszélő farmerrel, egyszerűen  felbecsülhetetlen. Minden nap annyi új információt szívok magamba a kávéról, a feldolgozásáról és mindenről, ami körülötte zajlik, hogy lassan egy egész könyv megtelne vele (talán egyszer). Marián hihetetlenül képzett, és hatalmas fejlődést ért el itt Vietnámban. Már rég feladtam volna a helyében.

401815500_731268735701739_5154051478907892347_nA Lim család mindig is szüretelő volt. Cseresznyét szedtek, amelyet aztán a földön szárítottak, és olcsón eladtak a kereskedőknek. Nem foglalkoztak a cseresznye ideális színével és cukortartalmával, a feldolgozási módszerekkel vagy az egyenletes szárítással. Pontosan ez az, amit más gazdálkodók több mint száz éve csinálnak Vietnámban. Ennek eredményeként a vietnámi kávé rendkívül rossz hírnévre tett szert az egész világon. Marián úttörő szerepet játszik ennek kijavításában.

404626424_734499722045307_2067760355986730483_nAmikor megérkezett, nem volt feldolgozó állomás. Nem voltak gépek, fóliasátrak vagy afrikai ágyak. Csak agyag volt, amelyen az egész család szárította a cseresznyét. Az elmúlt 7 évben Marián a folyamat minden részletében fejlesztett, amiben csak tudott. Először is újra és újra elismétli az összes szüretelőnek, hogy a piros cseresznyét kell betakarítani, nem pedig a zöldeket. A siker aránya nőtt, de ahogy mondják, régi kutyának nem taníthatsz új trükköt.

404523625_734499792045300_6391828210816355532_nÍgy az egész család kézzel kezdte átválogatni és rendszerezni a cseresznyéket. De ez egy rendkívül hosszadalmas munka, ezért befektetett egy új feldolgozó gépbe, optikai kávéválogatóval. A gép félrelöki a zöld cseresznyét, a pirosak pedig kézi válogatásra kerülnek. Így jön létre a top kávé, amely 4 tisztítási szakaszon ment keresztül. De ez nem elég.

404684891_734499732045306_624968449959346484_nA következő fontos lépés a cseresznye feldolgozása. Marián 3 nagy fóliasátrat készített körülbelül 100 afrikai ággyal, amelyeken kávét szárítanak. A higiénia szintje többszörösére nőtt, én még nem voltam tisztább feldolgozó állomáson, mint az övé.

405305631_734499685378644_5377538735674773778_nDe Marián legfőképpen a kávéfeldolgozással kapcsolatos kísérleteket szereti. Különböző eljárásokat és erjedési időt tesztel. Miután cuppingoltuk a legújabb kísérleteit, kiválasztottunk 2 kávét, amelyeket ma magunk dolgoztunk fel, mely módszerek az extended natural és pink honey. Elég érdekesen hangzanak, igaz? Kövesse történeteinket, amelyekben megmutatom, hogyan dolgoztuk fel ezeket a kávékat.

404603802_734499648711981_6428497150623975375_n

ÚTON A KÁVÉÜLTETVÉNYEK FELÉ - 3. fejezet

Már néhány napot eltöltöttünk a feldolgozó állomáson Mariánnal és családjával. Minden nap 16 órától a szedők cseresznyét szállítanak a hegyről, amelyet ezt követően feldolgoznak, válogatnak, majd szárítanak. Voltak igazán őrült napok is, mikor a farmerek 8 tonna cseresznyét gyűjtöttek össze. Honnan származnak ezek a cseresznyék? Kik a szüretelők, kik szállítják a cseresznyét?

404594096_736622748499671_2194849759335980789_nAhogy az előző fejezetben már írtam, az egész Lim család a KOHO törzsből származó szüretelő, begyűjtő. És nagyon sokan vannak. Testvérek, nővérek, nagybácsik, nagynénik, apa, anya. Mindegyiküknek van egy darab földje, amelyen kávét termesztenek. Valaki csak 1 zsák cseresznyét hoz egy motorkerékpáron, néhányan pedig egy egész teherautóra valót.

404640646_736622681833011_6812118184598669301_nA projekt első éveiben csak a közeli család szállított cseresznyét. Nem bíztak a specialty kávé projektben. A szedők könnyebben betakaríthatták a zöld és éretlen cseresznyét fésüléssel, és olcsón eladták a kávékereskedőknek. Marián változtatni akart ezen, és elkezdte tanítani a családot, hogy csak érett piros cseresznyét szabad betakarítani. A válogatók gondolkodásmódjának átalakítása hosszú távú folyamat, de a siker aránya minden évben magasabb.

404645759_736622531833026_3374241091650708606_nA Marián által vezetett feldolgozó állomás 7. éve működik. A pletyka, hogy valaki jó áron vásárol cseresznyét, elkezdett terjedni a környék többi gazdája között. Így a családon kívüli gazdák is elkezdték eladni cseresznyéjüket. Lassan kezdik megérteni, hogy érdemes több erőfeszítést tenni a vörös cseresznye betakarítására, mivel az kifizetődőbb is.

404647428_736622711833008_6155644583091258220_nDe Marián nem ül a babérjain, és saját kávét is ültetett. A TH1 nevezetű kávé egy új hibrid, az első Vietnámban, amelyet a család földjére ültettek. 2025-ben megkóstolhatjuk ennek a hibridnek a gyümölcsét is, amelyet kifejezetten a vietnami terroir számára fejlesztettek ki.

404656248_736622545166358_3275035368243941136_nOlyan farmról is szállítanak cseresznyét a feldolgozó állomásra, amelyen a franciák által ide hozott kávéfák történelmi fajtái még mindig nőnek. A farmon 30 éves bourbon és annak különböző változatai is megtalálhatók.

404658961_736622565166356_889120427316099636_nAz egyik gazdálkodó csak sárga catuai-t hozott, és az összes cseresznye gyönyörű sárga. Megrendeltük a teljes tételt, és már 2024 nyarán megkóstolhatják az anaerobikusan erjesztett sárga catuai-t egy vietnami kistermelőtől. Jó, mi? :-)

404683101_736622631833016_4405728296984531285_n

ELVESZVE NHA TRANG UTCÁCSKÁIBAN– 4. fejezet

Néhány kellemesen eltöltött nap után a feldolgozó állomáson és a közeli gazdaságokban úgy döntöttünk, hogy elindulunk a városba. Béreltünk egy robogót, és elindultunk a 130 km távolságra lévő Nha Trangba.

404613001_737719988389947_5859740178010851279_nAz út szabályai itt egyszerűek. Minden kereszteződés "ugyanolyan", aki nagyobb, annak elsőbbsége van. Van egy világos hierarchia, mégpedig ilyen sorrendben: teherautó – autó - robogó - gyalogos. Ha belép egy kereszteződésbe, akkor inkább a nagyobbakat részesíti előnyben, és a kisebbek utat engednek Önnek. Furcsa, de működik. A kürtöt itt több dologra használják. Például a "tutut" a hello, a "tut" a figyelem, mögötted jövök, a "tuuuut" pedig el az útból. A gyalogosokat SOHA nem engedik át az átkelőhelyeken.

404619668_737720078389938_5036328802759716191_nKözvetlenül azután, hogy megérkeztünk, nekivágtunk a város utcáinak mely a Csendes-óceán partján fekszik. Az az érzésem, hogy itt minden egyes ember árul valamit. Az egész város annyira giccses, hogy már-már szép. Világító hirdetések, színes táblák, utcai hús-, hal-, gyümölcs-, zöldségárusok, gyorséttermi standok, minden van. Néhány óra alatt azonban elegünk lett. A túlnyomó külső hatások olyan intenzívek, hogy nálunk "kiverte a biztosítékot", így lehúztuk a redőnyt.

404633731_737720005056612_2554153740450007633_nMásnap úgy döntöttünk, hogy felfedezzük a város kávévilágát. Találtunk néhány pörkölőt és jobb kávézót, de úgy értékeltük, hogy Vietnám ma még valahol ott van, ahol a szlovák kávé szcéna volt 10-15 évvel ezelőtt. Ha valaki azon gondolkodik, hogy változtat az életén, azt javaslom, hogy kezdjen el speciális kávét pörkölni Vietnámban, és online értékesíteni. Ez még mindig egy hatalmas szunnyadó piac, de hamarosan felébred.

405132441_737720028389943_5226691745602034471_nNha Trang nagyszerű volt, de visszatérünk Mariánhoz, mivel még mindig van munkánk. A kávét kísérleti módszerekkel fogjuk feldolgozni, és ez sokkal jobban érdekel minket. Az út egy hegyláncon vezet keresztül, és egyes részein 2000 méter a tengerszint feletti magasság. Amellett, hogy hideg van, elkezdett esni is. Egy tisztességes adrenalinlöket a visszaút.

405178378_737719798389966_5044349259693671732_n

405322928_737719825056630_3755239679148044026_n

JÓ ESTÉT VIETNÁM, ELMEGYÜNK. - 5. FEJEZET

Tudják mi a legfontosabb tényező a specialty kávéban? Az emberek.

406415519_739150851580194_6784608958498808048_nA talaj, az éghajlat, a kávéfák, mindez nagyon fontos, de az emberi energia és a munkaerő az ami ezekből a tényezőkből komplex, minőségi specialty kávét eredményez.

406403847_739150904913522_3859329237073106440_nAz elmúlt 15 napban olyan emberekkel találkoztunk, akik megalkották a specialty kávé művészetét. A fejezetekben láthatták a hatalmas mennyiségű munkát a kávé mögött, de amit láttak, az csak morzsa volt. Napjaik hosszúak, és gyakran akár 16 órát is dolgoznak.

406459243_739150958246850_6283604176830033457_nMarián, Lim és egész családjuk egy hatalmas remekművön dolgoznak. Megváltoztatják a vietnámi kávé megítélését a világban. Néhány évvel ezelőtt a vietnámi kávét említve, mindenki valamilyen olcsó robustát képzelt el. De nekik köszönhetően Vietnám felkerült a specialty kávé térképére.

406397967_739151028246843_4428988161436000844_n 406486830_739150824913530_6265999451098153605_nKöszönünk mindent Mariánnak, Limnek és családjának. Köszönjük Vietnám. Marián kávéit a linkre kattintva találja meg weboldalunk kínálatában.

Tetszett a beszámolónk? Ezesetben olvassa el, hogy hogyan szedtünk kávét a honduraszi őserdőben, vagy hogyan utaztuk át jávát egy autóval és ismertünk meg több farmert.