Pink Bourbon: a specialty kávé világának új kedvence?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 24.10.2023
Pink Bourbon: a specialty kávé világának új kedvence?

Nem titok, hogy a specialty kávé műfajában rajonganak az újdonságokért, az arabica izgalmas fajtáiért, ez a különböző versenyeken is egyértelműen megfigyelhető. A 2023-as világbajnokság utolsó fordulójában két versenyző is Pink Bourbont használt. Halvány rózsaszín árnyalat és komplex ízprofil jellemzi. Már egy ideje növekszik az érdeklődés iránta.

Sajnos csekély információval rendelkezünk az eredetét illetően, ezért nehéz megmagyarázni e kávéfajta különleges voltát.

Az utóbbi időben egyre több pörkölő és kávézó sorolta be kínálatába. Vajon a Pink Bourbon is hasonló karriert fut be, mint a geisha és társai?

2Mi a Pink Bourbon és honnan származik?

Ahogy az arabica egyéb, új, vagy újonnan felfedezett fajtái esetében is érvényes, a Pink Bourbon eredetéről is keveset tudunk. Sokak szerint Rodrigo Sanchez Valenciának (a Finca Monteblanco és az Aromas del Sur tulajdonosa és termelője – ez egy szövetkezet, amely az általa vezetett farmokat egyesíti) köszönhető a Pink Bourbon felfedezése.

Tulajdonképpen a beszállítóival és exportőreivel való együttműködés eredményeképp jutottak el a Pink Bourbonhöz 2013-ban, melynek eredetét a kolumbiai Dél-Huilába vezetik vissza.

Rodrigo szerint ez a kávéfajta a XX. század 80-as éveiben bukkant fel Huila megye San Adolfo régiójának Acevedo nevű községében.

A konkrét eredetével kapcsolatosan nincsenek pontos információik. Mikor a múlt század 80-as éveiben a térségben megjelent a kávécserjék levelének rozsdásodása /la roya/, a farmerek egy része ezt a fajtát kezdte termeszteni, ugyanis ellenálló a betegségekkel szemben. Gyorsan alkalmazkodik a környezethez, és magas hozamot termel.

Ők voltak azok, akik elsőként nagy mennyiségben termesztették, majd felkeresték azokat a termelőket, akik még nem jöttek rá, milyen lehetőség rejlik a pink bourbonban.

A Pink Bourbonnel kapcsolatos mítoszok eloszlatása

Általános felfogás, hogy a Pink Bourbon a sárga és piros bourbon természetes módon létrejött hibridje. Egy új kutatás azonban ezt az elméletet megcáfolta. 2023-ban a Cafe Imports megjelentetett egy cikket, amely arról tudósít, hogy az RD2 Visionnal együttműködve elvégzett genetikai vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a Pink Bourbon minden bizonnyal etióp gyökerekkel rendelkezik /Landrace/.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy ezt a kutatást tudományosan nem igazolták.

3A Pink Bourbon termesztése

A Pink Bourbon még optimális környezeti feltételek mellett is nehezen termeszthető. A farmernek biztosítania kell a megfelelő tápanyagokat, el kell különítenie a többi kávéfajtától, hogy a sikeres keresztbeporzást biztosítsa.

Rodrigo szerint a Pink Bourbon ellenálló növény, terméshozama igen magas. Jelenleg nem ismernek olyan betegséget, amelyre különösen fogékony lenne.

Boram Umm, az Um Coffee Co. és a Fazenda Um társtulajdonosa, a 2023-as év világbajnok baristája, a győztes versenyszámban saját, brazíliai farmján termesztett Pink Bourbont használt. Elmondása szerint egész más tapasztalatokkal rendelkezik mint Rodrigo, ennek oka a brazil és kolumbiai viszonyok különbözőségében rejlik.

Véleménye szerint a Pink Bourbon rendkívül érzékeny néhány betegségre és gombára, ezért szigorúan ellenőrzött, biztonságos környezetben termesztik.

Isaiah Sheese, az Archetype Coffee tulajdonosa, a 2023-as barista világbajnokság negyedik helyezettje, szintén Pink Bourbonnel versenyzett. Úgy nyilatkozott, hogy apró külső eltéréseket vett észre a különböző fajták cseresznyéin, melyek egy része hosszabb és vékonyabb, mint a geisha vagy a bármely etióp landrace, míg találkozott kerekebb, sűrűbb cseresznyékkel is, ez nyilván a tengerszint feletti magasság függvénye.

A kávéfajta legszembetűnőbb jellegzetessége a finom rózsaszín árnyalat, sokak szerint a cseresznyék akár narancs- vagy lazacszínűek is lehetnek. A növény levelei hosszúkásak, világos-vagy sárgászöld színűek. Az új hajtások narancsszínűek.

4Milyen az íze?

A Pink Bourbon nemcsak különleges színével, hanem édeskés, komplex ízprofiljával is újdonságnak számít.

Általában savanykásabb a citrusoknál, fehér virágok lágy tónusai és mézédes íz jellemzi.

A Pink Bourbon a nedves feldolgozású módszerrel készült etióp vagy panamai geisha ízét tükrözi, vagyis az elegáns, selymes textúra virágos, rózsás, limonádés, mézes tejes, jázminos tónusait rejti magában.

Rodrigo kávéja trópusi ízekkel is büszkélkedhet, mely elmondása szerint egy valóban komplex kávé, felfedezhető benne a barack, papaya és a dinnye íze, de a jázmin, a rózsa és a zöld tea is ott lapul a mélyén. A kávé teste és savassága nagyon kiegyensúlyozott.

Különböző feldolgozási módszerek alkalmazása a más-más ízélmény elérése érdekében

Ahogy ez más kávéfajták esetében is igaz, az egyes feldolgozási módszerek segítenek előhozni egy-egy különleges ízt.

A Pink Bourbon viszonylag magas cukortartalommal rendelkezik /vagy magasabb az ún. Brix-szintje/, ez pedig lehetővé teszi különböző feldolgozási módszerek alkalmazását.

Ezen kávé esetében feldolgozási módok széles skálájából válogathatunk, a hagyományos módszerektől kezdve a hideg fermentáláson át egészen a hősokkolásig. Ha az ízek komplexségére törekszünk, van ki a hideg fermentációt részesíti előnyben, de vannak akiknél az anaerob fermentáció hozta ki a leginkább kívánt ízélményt, bár a minőségi ízek elérésének elengedhetetlen pontja a megfelelő szárítási technika. A kávét egy sötét helyiségben szárítják ultraibolya sugárzás nélkül, folyamatosan szabályozzák a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat is. Így még inkább előtérbe kerülnek a virágos és mézes tónusok. 

Isaiah szintén Pink Bourbont használt a bajnokságon, melyet a kolumbiai Finca Bella Vistán Lucy Galindez termesztett, majd a Finca El Paraisón Diego Bermudez dolgozott fel. Diego védjegye a hősokkolás. A versenyző kedvence a fully washed módszerrel feldolgozott Pink Bourbon, azonban Diego kétlépcsős hősokkolással készült kávéjának kóstolása után, szinte elakadt a lélegzete. Véleménye szerint fantasztikus ízeket hozott ki belőle.

5A Pink Bourbon pörkölése

Mivel a pörkölőkbe egyre több különleges kávéfajta érkezik, sokszor módosítani kell a pörkölési profilt is. Így van ez a Pink Bourbon esetében is.

A fully washed módszerrel összehasonlítva a hősokkolás megváltoztatja a pörkölés során a kávé reakcióját a melegre – inkább a száraz feldolgozási módszerre hasomlít. Bár a nedves feldolgozású kávék nyitottabb és agresszívebb eljárást igényelnek, résen kell lenni, amikor kétlépcsős hősokkoláson átesett kávéval dolgozunk. A fentebb említett kávé esetében, Stronghold S7 pörkölőt használtak, amely szintén különbözik a dobbal rendelkező pörkölő berendezésektől, ugyanis halogénekkel működő hőforrással működik.

Brazíliában, Boram hazájában, a kávécserjéket alacsonyabb tengerszint feletti magasságban termesztik, ezért kevésbé sűrűek. Így a kávét hosszabb ideig, alacsony hőmérsékleten pörkölik, hogy a végeredmény valóban jó minőségű legyen.

6 Lehet az elkövetkező évek piacvezetője a Pink Bourbon?

Egyértelmű, hogy a Pink Bourbon hatalmas potenciállal rendelkezik, folyamatosan nő az érdeklődés iránta. Viszont azt is el kell ismerni, hogy a farmerek rengeteg kihívással néznek szembe, ezért elképzelhető, hogy a következő években sokkal kevesebb kávézóban bukkan fel ez a különlegesség, mint mi azt szeretnénk.

Rodrigo azonban bízik benne, hogy a kolumbiai kávészektorban a Pink Bourbon stabil hellyel rendelkezik majd, és hamarosan a piac legfontosabb kávéfajtájává válik.

Boram szintén úgy véli, hogy a Rodrigo és a kolumbiai farmerek által megélt siker majd ösztönzőleg hat más országok kávétermesztőire, és hogy Brazíliában is megnő majd az érdeklődés iránta, mivel a kolumbiai Pink Bourbon igen magas minőségű.

7

A specialty kávé világában mindig az újdonságokat keressük, most sokkal nagyobb a választék, mint eddig bármikor.

A Pink Bourbon különlegessége komplex ízprofiljában rejlik. Ezért könnyen meglehet, hogy a specialty kávék szerelmeseinek új kedvencével állunk szemben, bár időbe telhet, míg széles körben elterjed.

 

Forrás: https://perfectdailygrind.com/2023/10/pink-bourbon-specialty-coffee/