Minden, amit a kávéról tudni kell, és mégsem tudjuk...

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
Coffeein cikkek 19.10.2023
Minden, amit a kávéról tudni kell, és mégsem tudjuk...

Először hosszú órákon keresztül masszíroztam a saját szalonomban, de éreztem, nem ez az út, amelyen egy egész életen át kéne haladnom. Közben volt időm gondolkodni, és gondolataim egyre gyakrabban a kávé irányába kalandoztak el.

1

Rabul ejtett és lenyűgözött. Éreztem, hogy a kávé iránti érdeklődés sok emberben erősödni fog, ezért szerettem volna ennek részesévé válni.

Az első lépéseket nem a legmegfelelőbb irányba tettem. Mivel nem volt elég pénzem ahhoz, hogy kávézót nyissak, egy e-shopot kezdtem működtetni. Sötét pörkölésű olasz kávét kínáltam vásárlóimnak, majd Csehországból származó kávét csomagoltam át, és adtam el a felvidéki piacon. De nem voltam elégedett, úgy döntöttem másképp akarom csinálni. Sokkal jobban. Úgy, ahogy eddig senki más.

2

A piacot az anonim kávé uralja

A következőképpen tudnám megfogalmazni: amikor elkezdtem jobban megérteni a kávét, rájöttem, hogy nem ez az én utam. A kávé fő ismérve, hogy friss legyen, és az általam árusított termékek ennek nem feleltek meg. Ezen felül „névtelenségbe burkolóztak”, fogalmam sem volt, honnan származnak. Sajnos, paradox módon a kávépiac nagy részét ma is ezek a szegényes kávék alkotják. Az emberek egyáltalán nem tudják, mit isznak, honnan származik és mikor volt pörkölve a kávéjuk.

Ezzel továbbra sem vagyok kibékülve, és vásárlóimnak továbbra is türelmesen elmagyarázom, miért nincs ez így jól. A kávé ettől sokkal összetettebb, igyekezni kell minden oldalról megismerni. Csak ezután lehet tökéletesen kiélvezni és átérezni az ízeket. Csak így tudjuk megérinteni a kávé lelkét.

3

A kérdések, amelyeket mindenképp fel kell tenni

A kávé csomagolásán feltüntették, hogy arabicáról, robustáról vagy a kettő kombinációjáról van szó? Tudja, melyik országból és farmról származik a kávé? Feltüntette a pörkölő, hogy milyen fajtáról van szó, pl. bourbon, typica, catuai, caturra, geisha stb.? Szerepel a csomagoláson a pörkölés módja, pontos dátuma és az SCA pontszám? Nos, hány kérdésre felelt IGEN-nel?

4

A kávégyártók titkai

Teljes mértékben alapkövetelménynek kéne lennie, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk. Ez esetben feltételezhető, hogy valóban minőségi kávéról van szó. Ha azonban megnézik a boltok polcain szereplő kávékat, szinte egyik sem felel meg ezeknek a követelményeknek. Hogy lehet ez?

Azért nincsenek a csomagoláson feltüntetve ezek az információk, mert maga a pörkölő sincs tisztában velük, vagy a saját érdekében nem akarja őket elárulni. Ha a pörkölő olcsó kávét vásárol, az általában a világ minden tájáról származó kávék keveréke. Minden lehetséges fajta a megfelelő minőség nélkül. Sötétre pörkölve, vagyis inkább égetve, hogy a kávé hiányosságait elfedjék. És nyugodtan lehet ez két-, három- vagy akár ötéves kávé is, ami eddig a raktárak egyikében állt.

5

Olcsó kávé VS. Drága kávé

A vásárló nem érti, hiszen nem lát a dolgok mögé, nem ismeri a jó kávé követelményeit, ezért nem is foglalkozik vele. Az, hogy 200 g kávé 1170 forintba kerül, számára természetes dolog, nem gondolkodik el azon, hogy is lehet ez. Az én feladatom az, hogy felvilágosítsam a vásárlókat. Hogy tudjanak fejlődni ezen a téren is. Ennek köszönhetően megértik, hogy bár az én kávéimból ugyanez a mennyiség 3900 forintba kerül, mégis kevesebbet keresek rajta, mint mások a 1170 forintoson. Ez sajnos így van.

A kézi szüretelés hozzájárul a minőséghez

A minőségi kávét kézzel szüretelik. Ez is egy olyan szempont, amit szem előtt kell tartani. A kávécseresznyék ugyanis nem egyszerre érnek, a gépek azonban egyszerre szüretelik le az egészet. Így kerül a feldolgozási fázisba az érett és éretlen termés is. Ezért a minőségi kávétermelés a farmerekkel kezdődik. A szüret évente két-három alkalommal zajlik, minden esetben kézi szüreteléssel és válogatással. Ezt követi a minőségi feldolgozás, osztályozás és szárítás. Ez a folyamat olyan hosszadalmas és bonyolult, hogy megérdemelne egy külön könyvet.

6

A minőségi kávé titka

Annak ellenére, hogy megszokott elvárás mifelénk, a kávéban nem kellene keserű és földes ízeket érezni. A kávé ízek színes palettáját tárja elénk. Ezért sem jó túl sötétre pörkölni, mert az ízkavalkád helyett a kesernyés hatás fog dominálni.

Mi a Coffeeinben meghagyjuk a kávé gyümölcsös ízeit. Van sötétebb pörkölésű kávénk eszpresszóra , ez nem savanykás, a világos pörkölésű kávéinkban azonban megmaradnak a gyümölcsös, édes ízek, és rendelkeznek némi aciditással is. Kínálatunk igazán gazdag, minden kávéimádó megtalálja a számára megfelelőt annak függvényében, hogy milyen kávéfőzőt vagy alternatív készítési módot használ, ill. részesít előnyben.

Aktuális kínálatunk megtalálható a www.coffeein.hu weboldalon. Ha tanácsra van szüksége, írja meg kérdését a info@coffeein.hu e-mail címre. Együtt biztosan megtaláljuk az Ön számára legoptimálisabb kávét.