Specialty vietnami kávé egy felvidéki farmertől!
Ez a kávé egy arany csillagot szerzett a nemzetközi GREAT TASTE AWARDS 2022 versenyen, ezzel a világ kávéinak élvonalába került.
a 2023-as szüret június/júliusban érkezik
Egy újabb kávé a DIRECT TRADE együttműködésből. Takács Marián a vietnami Lang Biang hegység közelében foglalkozik kávétermesztéssel. 2016-ban, mikor egy hónapos kirándulásra érkezett Vietnamba, még semmit sem tudott a kávéról.
A körútról már nem tért haza, az elmúlt hat évben egy feldolgozó állomás kiépítésén dolgozott, és megtanította a helyi farmereket, miként kell minőségi kávét termeszteni. Az általa termesztett kávé a legmagasabb minőséget képviseli, ezért nem nehéz értékesítenie. Egy részét mi vásároltuk fel, így Önök is megkóstolhatják, milyen ízű a világ kávéinak élvonalába tartozó minőségi vietnami kávé.
A teljes történet rövidített változatát lejjeb, a további információkban elolvashatja.
100 % Arabika kávé
Specialty grade kávé
Pörkölés árnyalata: Full City
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
A kávé teste és aromája intenzív és teljes. Ízében a nehezebb csokoládés és diós tónusok dominálnak, melyek a szárított gyümölcsök, köztük a szilva édessége egészít ki. Lecsengése édes- kesernyés, karamelles szellemű.
A Bourbon, Typica, Caturra és Catimor variánsú kávécserjéket Dalat térségben termesztik 1500-1700 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket száraz módszerrel dolgozzák fel. Kézi szüret és válogatás 2021/2022.
Régió: Dalat, Lạc Dương, Lang Biang
Farmer: a K’Ho törzs családjainak együttműködése
Farm: Zanya
Variáns: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
Feldolgozás: száraz - natural
Magasság: 1500-1700 m tengerszint feletti magasságban
Szüret: kézi, 2021/2022
Marián 2016-ban egy hónapos nyaralásra indult Vietnamba, ahol megismerkedett Limmel, egy olyan lánnyal, aki a K´ho etnikai törzs tagja. Kim családja és az egész törzs kávétermesztéssel foglalkozik már több generáció óta.
Marián egy rejtett kincsre bukkant a vietnami hegyekben,a magashegyi arabikára, amely nagyon termékeny vulkáni eredetű bazalt talajban terem (Vietnamban a kávétermesztés csupán 3 %-a az arabika kávéfajta).
Lim családja nagyon alacsony áron adta el a termést a kereskedőknek. A munkájuk abban rejlett, hogy ,,fésüléssel“ leszüretelték az összes cseresznyét (érettet és éretlent), majd ezt követően olcsón eladták a termést. Nem voltak farmerek, csak szüretelők, akik a kávéjukért körülbelül évi 500 eurót kaptak. Marián elhatározta, hogy komplex módon áttanulmányozza az egész folyamatot azzal a céllal, hogy rájöjjön miben lehet előrelépni és fejlődést elérni.
Az első lépések egyikében elmagyarázta a farmereknek, hogy csak azoknak a tökéletesen érett piros cseresznyéknek van értékük, amelyek magas cukortartalommal rendelkeznek. Az elemi iskoláztatás után elkezdett kísérletezni a leszüretelt kávé feldolgozásával. Lim családjának farmján felépítettek egy apró fóliaházat, ahol kisebb mintákon tanulták a kávé feldolgozását.
Napjainkban már szinte teljesen ki van epítve a farm és a feldolgozó állomás, amelyet ZanYa-nak neveztek el, ahol szárításra szolgáló afrikai ágyak, száraz és nedves feldolgozásra szolgáló technológiák, és további a kísérleti feldolgozásra alkalmas lehetőségek találhatóak. Hat év alatt óriási munkát vittek véghez, amelynek most megkóstolhatjuk a gyümölcsét.
Marián történetét az alábbi linken olvashatják, egy vele készített interjú formájában. A cikk elolvasása után mindenki számára világossá válik, miért olyan különleges ez a kávé, nemcsak az íze, hanem a küldetése miatt is.
Egy gyors regisztrációt követően 5% klubtagi kedvezménnyel vásárolhatja kávéinkat!
Regisztrálok!