Eszpresszó - hogyan készítsünk eszpresszót

| 15.09.2022 Különböző kávék elkészítése
Eszpresszó - hogyan készítsünk eszpresszót

Vannak bizonyos lépések, melyek betartása elkerülhetetlen, ha igazán jó eszpresszót szeretnénk készíteni. Ha ezek közül bármelyiket kihagyjuk, eszpresszó kávénk nem lesz tökéletes. A kávégépünk fel van melegítve, a daráló pedig megfelelő módon be van állítva. Akkor vágjunk is bele!

1. A kar előkészítése

A felmelegedett kart vegyük le a helyéről, majd a szűrőt egy konyhai törlőruha vagy papírtörlő segítségével töröljük szárazra. Ha ezt nem tesszük, a szűrőben maradt folyadék hatására a kávé finom szemcséi között kamrák alakulhatnak ki. Ezen kamrákon a víz nem tud keresztülfolyni, így a kávé extrakciója nem lesz teljes.

2. A víz kiengedése

Engedjünk ki kb.100 ml vizet a fejen keresztül. Ezzel megtisztítjuk a forrázófejben lévő szűrőt a kávézacctól, valamint aktiváljuk a nyomáskapcsolót, így előmelegítve a vizet a megfelelő hőmérsékletre.

3. A kávé őrlése

Jelen esetben 16 g kávét használok, mivel egyszerre két eszpresszót készítek. A kávéőrlőnk időzítővel van ellátva. Ha Önnek időzítő nélküli őrlője van, azt javaslom, használjon egy papírpoharat. A poharat helyezze a mérlegre, majd nullázza ki azt. A mérleg segítségével őrölje meg a kívánt mennyiséget a pohárba, majd szórja át a kávét a karba.

4. Egyenlítés

A kávé most egyenetlenül van elosztva a szűrőben. Ha így készítenénk belőle eszpresszót, a víz azokon a helyeken folyna keresztül, ahol a legkisebb a kávé sűrűsége. Ebből a szempontból fontos a kávé egyenletes elosztása. Én ehhez az ujjamat használom, majd óvatosan megrázom a kart, így eloszlatva a kávét a szűrőben. Ám a piacon már számos kávé kiegyenlítő található, amely a baristák egyik legjobb segítője.

5. Tamping - tömörítés

Ez a következő fontos lépés. Mindig olyan méretű tömörítőt kell használni, amely pontosan illik a szűrőbe. Én kétszerre tömörítek. Az elsőnél enyhe nyomást fejtek ki. Az ujjaim, valamint a szűrőtartó peremének a segítségével egyenletes nyomást tudok gyakorolni a kávéra. Ezután kiveszem a tömörítőt, és a nyelével megkocogtatom a kart jobbról majd balról is, így az esetlegesen a szűrő falára tapadt kávészemcsék lehullanak a szűrőbe. Most másodszor, lényegesen nagyobb erő kifejtésével újra tömörítek. A szűrőtartóra merőlegesen fejtem ki a nyomást, a tömörítőt nem forgatom. Ha a tömörítés során a szög nem megfelelő, kávénk nem lesz egyenletesen elosztva.

6. A kar megtisztítása 

Mielőtt a kart a forrázófejbe helyezném, megtisztítom a peremét és a „füleket” a kávétól. Ha ezt nem tenném, az ezeken a részeken maradt kávé odaégne a tömítőgyűrűre, és idővel tönkre tenné azt. 

7. Az extrakció kezdete

Amint (!!!) behelyeztem a kart a forrázófejbe, azonnal engedem a vizet. Csak ezután helyezem a csészéket a kar alá, és indítom el a stopperórát. Körülbelül 5 másodperccel a víz elindítása után kezd csepegni a kávé. Az azonnali extrakció szempontjából fontos a lépések pontos betartása. A forrázófej, mint az a nevéből is következik, forró. Minél több idő telik el a kar behelyezése és a víz indítása között, annál jobban megég a kávénk. Ez, valamint a forrázófejben lévő nedvesség és az őrölt kávé találkozásakor kialakuló kamrák is, rontanak a kávé minőségén. 

8. Az extrakció

Élvezze a karból kifolyó illatos nedű nyújtotta látványt.

9. Az extrakció befejezése

Én az extrakciót akkor fejezem be, mikor a karból már csak világosbarna víz folyik. Jelen esetben az extrakció 26 másodpercig tartott, a kész ital tömege pedig 24 gramm. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti és a végtermék aránya 1 :3 , tehát 1g kávéhoz 3g vizet használtam. Az „olasz” eszpresszó 1:4 aránnyal készül, mivel 7g kávé felhasználásakor a végtermék kb. 30g. Minél kisebb az aránykülönbség, annál intenzívebb aromájú végterméket kapunk (1 ml = 1 g).