Eszpresszó kávé - a tökéletes eszpresszó titka

| 22.02.2022 Különböző kávék elkészítése
Eszpresszó kávé - a tökéletes eszpresszó titka

Fontos még a legelején leszögezni, hogy vannak bizonyos lépések, melyek betartása elkerülhetetlen, ha igazán jó eszpresszó kávét szeretnénk készíteni. Ha ezek közül bármelyiket kihagyjuk, eszpresszó kávénk nem lesz tökéletes.

1/ Jó minőségű felszerelés

Ha otthonunk nyugalmában szeretnénk élvezni eszpresszónkat, ahhoz sajnos mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ahogyan azt már azt egy korábbi cikkünkben is olvashatták, a legalapvetőbb modellek kb. 110 000 forintnál kezdődnek, és ebben még nincs benne a kávédaráló, amely szintén kb. 100 000 forintba kerül. Ezen kívül szükségünk van még kávétömörítőre (tamper), mérlegre, különböző tisztítószerekre és barista kiegészítőkre, ami újabb  36 000 Ft. Ez alapján a kezdeti invesztíció körülbelül 246 000 Ft úgy, hogy egy alap kávégépet választottunk, mellyel ugyan remek kávét készíthetünk, viszont korántsem tökéleteset. Tapasztalataink szerint ajánlani tudjuk a Rancilio Silvia kávégépet, amely kategóriájában magasan az élen áll az ár/érték arány tekintetében. Tehát ne hamarkodjuk el a döntést, megéri egy kicsit tovább spórolni és többet áldozni a kávégépre.

2/ Jó minőségű kávé

Ezt tényleg nem azért írjuk, mert mi is kávét árulunk :) de azt ajánljuk, próbáljanak meg eszpresszót készíteni egy frissen pörkölt, minőségi kávéból, majd egy sima, boltban kapható kommersz kávékeverékből. Minden bizonnyal maguk is észreveszik majd a különbséget. Ha azonban bolti kávéból szeretnének eszpresszót készíteni, ahhoz mindenképpen a mokka kávéfőzőt ajánljuk. Hasonló eredményt érnek el és még spórolnak is. 

3/ Minden legyen előmelegítve

Ez a következő fontos lépés. A kávégépnek legalább 30 percre van szüksége ahhoz, hogy ideális hőmérsékletre melegedjen. A víz ugyan 10 perc alatt felmelegszik, ez azonban önmagában még nem elég. Fontos, hogy felmelegedjen a kávégép feje, a kar és a csésze is. Ezért kb. 15 perccel a gép bekapcsolása után engedjünk át 200 ml vizet magán a karon. A kart tartsuk mindig tisztán és szorosan a fejben, így nem hűl ki. A csészéket elhelyezhetjük a kávégép tetején vagy felmelegíthetjük forró vízzel is.

4/ Tartsunk mindent tisztán

Szükséges rendszeresen (hetente 1x) kitisztítani a kávégép fejét, a kart, a szűrőket és a darálót is. A fej tisztítását az erre kialakított kefével kezdjük. Tisztítsa meg a fejben található tömítést, majd engedjen ki egy kevés vizet. Ez után vegye elő a vak szűrőt, ami egy speciális furatok nélküli szűrő. Ezt helyezze bele a karba, majd tegyen bele fél kávéskanálnyi tisztítószert és helyezze szorosan a fejbe. Engedje meg a vizet, úgy, mintha kávét készítene. Mivel most a víz nem tud hova kifolyni, elkezd keringeni a fej és a kar között. 5 másodperc után állítsa meg a vizet. A tisztítószeres víz a 9 báros szelepen keresztül távozik. Várjon 5 percet majd ismételje meg ugyanezt a lépést még egyszer. Ezután távolítsa el a kart, és a fejen keresztül engedjen ki legalább 300 ml-nyi vizet/vagy többet, ameddig a víz nem lesz tiszta/. A karokat ugyanezzel a tisztítószerrel tisztítsuk. Ehhez vegye ki a szűrőket a karokból és alaposan mossa meg alulról és felűről egyaránt. Ezután a karok következnek, fontos, hogy belülről is tisztítsa meg őket, mivel ezeken a helyeken rakódik le a legtöbb kávé. Ha ezeket a lerakódásokat nem távolítjuk el, az rontja az eszpresszónk minőségét. A daráló tisztítására tisztító granulátum használatát ajánljuk. Ezt a granulátumot egyszerűen beleszórjuk a darálóba, majd mintha csak kávé lenne, megőröljük. Kb. 4 kg kávé megőrlése után ajánlott tisztítani a kávéőrlőt. A kávézacc kiütő és tároló edényt naponta tisztítjuk, miután kikapcsoljuk a gépet.