Közösen segítjük az etiópiai farmereket

Pál András | 16.01.2023 Coffeein cikkek
Közösen segítjük az etiópiai farmereket

A növények oltása a hazai kertészek számára egy gyakran alkalmazott eljárás, melynek eredménye, hogy a beoltott alanyból az eredeti nemes fa genetikailag hű mása nő majd ki az oltóvesszőnek köszönhetően. Ez nagyon fontos, ugyanis természetes szaporodással csak egy vad növény kezdene fejlődni.

Az oltás elmélete természetesen ennél sokkal összetettebb és sokrétűbb, a fenti néhány gondolattal csupán a lényegét próbáltuk meg közelebb hozni az olvasóhoz. A kávé világától sem idegen az oltás, Etiópiában is előszeretettel használják, ezzel kapcsolatosan egy érdekes, új projekt is útnak indult, melynek keretén belül elmagyarázzák a farmereknek, hogy az oltásnak köszönhetően az öreg vagy gyenge termésű kávécserjéket rövid időn belül fiatal és bő termésű cserjékkel válthatják fel. Oltóvesszőként a legjobb hozamú cserjék ágacskáit használják fel.

Az etiópiai farmerek közt az oltás jelentőségét bemutató és elterjesztő The Stumping Project támogatásába bárki bekapcsolódhat. 140 amerikai dollár támogatással az etiópiai farmerek 150 fácska oltását tudják megvalósítani.etiop-kave-1 „Az etióp kávétermelők nem igazán használják az öreg cserjék oltását eljárásként, leginkább az előre látható kisebb bevételkiesés miatt”, olvasható a projekt weboldalán. Anyagilag nagyon szűk keretek között mozognak, ezért nem engedhetik meg maguknak a bevétel legalacsonyabb csökkenését sem. Ha azonban ezt a kis kellemetlenséget felvállalnák, néhány éven belül a bevételük jelentősen emelkedne. A The Stumping Project épp ezt kívánja nekik elmagyarázni és érthetővé tenni.

Az ültetvények kávécserjéinek egy része már túl van a „virágkorán”, és nagyon alacsony hozamú. Elég lenne azonban egy kicsit lefűrészelni belőlük, majd a törzsükbe egy fiatal vesszőt oltani. A projekt elindítói azt ajánlják, hogy legalább a farm cserjéinek negyedét oltsák be, míg a fennmaradó rész hagyományos módon hozhatja meg a termést.

„Bár az első szüret során a beoltott fák nulla bevételt termelnek, már a második szüretnél meghozzák a megszokott bevétel 70%-át, majd az elkövetkező hat évben a kávécseresznyék mennyisége a duplájára, sőt a négyszeresére is emelkedhet.”

A támogatásnak köszönhetően egyre több farmer kapcsolódik be ebbe a projektbe. „Ha körülnézek a farmomon, büszke vagyok a döntésemre, amely az alapoktól megváltoztatta az életemet” jelentette ki Tigist Wube farmernő. „Ez egy sikertörténet, sosem volt még ilyen bőséges termés az ültetvényemen.”etiop-kave-22016-ban, vagyis mielőtt Tigist elkezdte volna beoltani a cserjéket, a farm éves hozama 500 kg kávécseresznyét jelentett. 2019-ben ez a szám 2500 kg-ra nőtt, 2023-ban viszont már 7500 kg terméssel számolnak.

Nekünk a COFFEEIN-nél nagyon megtetszett ez a történet, így már két farmert is támogatásban részesítettünk.

Az etióp kávéink teljes kínálata ezen a linken található.