Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Pál András - foto Pál András Coffeein cikkek 02.12.2022
Hogyan készül a koffeinmentes kávé?

Egyesek a koffein és energiát adó hatása miatt isznak kávét, mások az ízét szeretik, sokaknak pedig mindkét eme tulajdonsága szükséges a mindennapokhoz. Az emberek egy részének azonban a koffein problémát okoz, nekik készül a koffeinmentes kávé.

Az a huncut koffein

Mindannyian mások vagyunk, így a koffeinre is másképp reagál a szervezetünk. Vannak emberek, akikre egyáltalán nincs hatással, ők nyugodtan megihatnak egy csésze kávét akár lefekvés előtt is. A többség azonban egy esti kávé után éjszaka érezné a koffein stimuláló hatását, és alvásproblémái lennének. Egy koffeinmentes kávé azonban beleférhet az estébe.

Fogyaszthatják terhes és szoptató anyák, sőt fiatalkorúak és gyerekek is. Magas vérnyomás és egyéb egészségügyi problémák esetén is iható. Van még egy előnye: tetszőleges mennyiségben fogyasztható. Vagyis, ha meghaladtuk a napi ajánlott 300–400 mg koffeinmennyiséget, térjünk át a koffeinmentes kávéra, és kávézzunk nyugodtan tovább.

Robusta vs. Arabica

Ha kávéfogyasztás után bármilyen diszkomfort érzés lépne fel – szapora szívdobogás, teltségérzet a gyomorban, idegesség vagy szorongás – ezért bizony valószínűleg a koffein a felelős. Túl sok került belőle a szervezetbe, amit az már nem tud feldolgozni.

Nagyon sok esetben merül fel ez a probléma a robustát fogyasztóknál, ugyanis kevesen tudják, hogy kétszer annyi koffeint tartalmaz, mint az arabica. Ha fent leírt problémákat tapasztalják, először próbálják meg lecserélni a minden bizonnyal alacsonyabb minőségű robustát egy 100%-os arabicára. Ha ez sem segít, nincs más hátra, próbálják ki a koffeinmentes kávét.

kep A koffein kivonásának módjai

A kávé természetes összetevője a koffein, de a tudósok rájöttek, milyen módszerekkel lehet belőle kivonni. Ez még pörkölés előtt történik, a zöld kávé egy speciális eljáráson megy keresztül. Létezik vegyi és vegyszermentes kivonási mód is, a modern társaságok már természetesen ez utóbbit részesítik előnyben.

A koffein kivonását vegyi úton diklór-metánnal végezték, melynek elnevezése DCM. A vegyszermentes módszerek közé tartozik a vizes eljárás, a CO2 eljárás és a koffein kivonása cukornád segítségével.

A vizes módszer

A zöld kávészemeket forró vízbe merítik. Így eltűnik valamennyi kioldható anyag, vagyis a koffein, a cukor és a tipikus ízt adó összetevők is. Ezután a vizet szénszűrőkön átszűrik, mivel a koffeinmolekulák nagyobbak a többi molekulánál, fennakadnak a filteren. Ezután a kávét bemerítik a koffeinmentes folyadékba, így visszakapja eredeti ízösszetevőinek nagy részét. A legelterjedtebb vizes módszerek a Swiss Water Process vagy a Mountain Water Process.

A CO2 eljárás

A CO2 eljárás lényege, hogy a kávészemeket forró pára segítségével átnedvesítik, majd folyékony CO2-be helyezik, amely megköti a koffeint, de a kávé többi összetevőjét szabadon hagyja. Ennek a módszernek az is az előnye, hogy a cseppfolyós CO2 az eljárás után szénszűrőn átengedve ismét felhasználható.

Cukornádas eljárás

Az eljárás elején a kávét párával átnedvesítik, majd természetes etil-acetátot tartalmazó vízbe áztatják. Az etil-acetátot a cukornád fermentálásával nyerik, így ez egy természetes anyag, amely megköti a koffeint. A kávé többi összetevője megmaradt, így megmarad az eredeti íze.

Az antioxidánsok megmaradása

A kávé a koffeinen kívül számos olyan összetevőt tartalmaz, melyek jótékonyan hatnak a szervezetre. Ilyenek pl. az antioxidánsok. Tanulmányok igazolják, a koffeinmentes kávé hasonló mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mint a koffeint tartalmazó „testvére”, így hát megmarad az egészségre gyakorolt hatása.

ETIÓPIA YIRGACHEFFE a Coffeeintől

A Coffeein kávépörkölőnk kínálatában megtalálható az etióp koffeinmentes kávé, amely Yirgacheffe térségéből származik. Aromája édeskés, virágos, ízében finom gyümölcsös tónusok fedezhetők fel csokival és mogyoróval színesítve. A koffeint a svájci vizes módszerrel Swiss Water Process/ vonták ki belőle, Full City árnyalatban pörköljük.