Arabica kávéfajták

| 25.09.2019 Coffeein cikkek
Arabica kávéfajták

Az arabica kávé sokak számára ismerős kifejezés lehet: nem véletlenül, hiszen manapság nagyon divatos kávéfajtáról van szó. A világ összes kávétermelésének közel 75%-kát az arabica kávé teszi ki. Felvetődhet bennünk a kérdés: mégis minek köszönhető a népszerűsége?

Amit mindenképp tudni érdemes róla

Az arabica kávé magaslati viszonyok között terem meg: általában 1000 és 2000 méterrel a tengerszint felett találkozhatunk az ültetvényekkel. Főképpen trópusi és szubtrópusi területeken, mint például Brazíliában és Kolumbiában termesztik. Kényes növény, nem tűri sem a hőséget, sem a szárazságot. Nem tanúsít nagy ellenállást a kártevőkkel és betegségekkel szemben: vetélytársához, a robustához képest sokkal fogékonyabb például a kávérozsdára. A növény az elültetésétől 4 év alatt képes kifejlődni végeleges állapotába. Koffeintartalma és savassága alacsonyan van, továbbá selymes ízvilággal és lágy karamellre hajazó utóízzel rendelkezik. Lágyságának köszönhetően nem jellemző, hogy erősen vagy túlpörkölnék. Inkább a kiegyensúlyozott sötétebb pörkölés/Full City/ kedvező számára. Manapság az úgynevezett 3. hullám szerelmesei a világosabb pörkölést /City, City+/ alkalmazzák.  Nehezebb termeszthetősége és a rá jelentkező hatalmas igény miatt magasabb árral rendelkezik.

Arabica kávéfajták

Természetesen hatalmas eltérések lehetnek az arabica kávéfajták között is. Mondhatnánk úgy is, hogy ahány variáns, annyi íz. A Peruból származó Peru el Plato például erőteljes kakaóra emlékeztető édeskés ízvilágával és krémességével varázsol el bennünket. Az ízében gazdag, kissé savas, de annál édesebb Guatemala Huehuetenango arabica szemes kávét az egyik legkiegyensúlyozottabb ízvilágú kávénak tartják. Az Espresso Moderna egy nagyon különleges kávékeverék: kétfajta arabica kávét kevertünk össze a tökéletes kombináció eléréséért. Kifejezetten eszpresszóhoz találtuk ki, amely mindkét fajta előnyeivel rendelkezik. Édeskés, csokis és gyümölcsös íz jellemzi.Az igazi ínyenceknek a kubai Cuba Sierra Maestra kávét ajánljuk, amely magas minőségű, közepesen erős testű, füstösebb variáns. A savasság érzete messze elkerüli ezt a fajtát, miközben erőteljes csokoládés földes íze valóban levesz a lábunkról.

A minőségi szemes kávé

A Coffeein gondosan összeválogatott, frissen pörkölt szemes kávéi elhozzák otthonába az igazi minőségi kávézás élményét. Kínálatunkban 100% Robusta és Arabica kávék közül válogathat, melyeket a legnagyobb szakértelemmel kezelünk. Ha valami különlegességre vágyna, egyedileg általunk megalkotott keverékek, azaz blendek is rendelkezésére állnak, vegyesen tartalmazva robusta és arabica kávét is. Válogasson termékeink közül és találja meg kedvencét!