Barista kellékek

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 21.08.2019
Barista kellékek

Ki az a barista?

Manapság már nagyon könnyen bánnak az emberek a barista kifejezéssel, hiszen bárkire ráakasztják, aki a pultban kiszolgálja őket, vagy meg tud főzni egy kávét. A valóság ettől elég messze van: nem csak tökéletes külsejű és ízű kávét kell főzniük, de tudniuk kell bánni a barista kellékekkel, tisztában kell lenniük a kávéelméleti alapokkal és a kávéházi kultúrákkal, egyedi italokat kell kreálniuk, és ismerniük kell az új trendeket. Nagyon jó kézügyesség szükséges a különböző kávédíszítési technikák alkalmazásához, és egy jó adag kreativitás is az új ötletek megvalósításához. Maga a barista szó olasz gyökerekkel rendelkezik, eredetileg a pult mögött álló bárosra használták. Mára már csak a hivatásos kávékészítők viselik ezt a nevet. Hazánkban a régies kávépincér kifejezés volt használatos a múlt században, de már itthon is évek óta a barista kifejezést alkalmazzuk.

Hogyan dolgozik?

Úgy, mint a szakácsok a látványkonyhán: előtted készítik el a kért műremeket. Így nem elég a végeredményre összpontosítaniuk, kiemelt jelentősége van az elkészítés folyamatának is. Értelemszerűen ezért mindenképpen rutinosan kell mozogniuk kávékészítés közben. Pontosan ismerniük kell a kávéőrlők, a kávégépek és az egyes barista kellékek használatát.

Milyen barista kellékek vannak?

Fontos tisztáznunk, hogy ezek az eszközök a kávé elkészítéséhez, vagy éppen a használati eszközök, gépek tisztításához szükségesek. Első kategóriában az olyan elengedhetetlen termékek találhatóak, mint a mérőskálával ellátott, rozsdamentes acélból készült Rhinowares tejkiöntő, vagy a pontos kiméréshez szükséges Hario kávéadagoló kanál, vagy ennek gépesített változata a Coffee Gear digitális kávé mérleg. A Bonavita elektromos vízforraló 1 literes űrtartalommal és állítható hőmérséklettel nem csak kávéfőzésnél jön jól, de egyéb felhasználásra is alkalmas lehet. A friss kávé optimális adagolásához elengedhetetlen kávétömörítőkből kétfajta változat is rendelkezésre áll: a Motta Bubinga fa nyelű és a Motta Easy alumínium tömörítő. Második kategóriába a csaptelepek tisztításához használatos Urnex tisztítókefe, a kávéőrlőkhöz alkalmazható Urnex Cafiza 2 tisztítópor és az Urnex Grindz kávéőrlő tisztító sorolható.

Hol találhatom meg ezeket a termékeket?

A barista kellékek és gépek, továbbá az általunk forgalmazott minőségi szemes kávék a Coffeein webshopjában mind fellelhetőek.