Kávéval kezdjük

COFFEEIN.SK Coffeein cikkek 28.04.2019
Kávéval kezdjük

Ez a cikk azoknak az embereknek szól, akik szeretik a kávét, de különböző okokból nem tudják élvezni otthonukban, így vagy instant, vagy őrölt kávét vásárolnak. Ha úgy döntött, hogy eljött az ideje, hogy frissen pörkölt kávét szeretne inni otthonában, előfordulhat, hogy már feltette magának az első kérdést. Milyen szemes kávét válasszon, és hogyan készítse el?

Napjainkban a kávé elkészítéséhez számos alternatív módszer áll rendelkezésünkre, amellyel otthonunkban kényelmesen elkészíthetünk egy csésze friss kávét, ésszerű összegért. Mielőtt eljutunk a kávéfőzéshez, szükséges megtenni egy fontos lépést. Megtalálni a megfelelő kávédarálót, mert anélkül nem jutunk előbbre.

Kávédaráló

A szemes kávé darálásához jó kávédarálóra van szükségünk, mely őrlőkövekkel működik, nem pedig forgókésekkel. Az őrlőkövek egyenletesen darálják meg a kávét, és a kávé nem melegszik túl. Léteznek kézi, és elektromos kávédarálók. Az elektromos kávédarálóknál nagy a választék, példaként felhozható az ETA 0067, mely az olcsóbb kategóriába tartozik, vagy a drágább Rancilio Rocky.

A kézi kávédarálók választéka szintén bőséges, és mindenki megtalálhatja kedvencét. Ezek a felhasznált anyagban, valamint a tartály méretében különböznek egymástól. Kattintson IDE a kávé shopunkban található különböző modellek megtekintéséhez és összehasonlításához.

Kávéfőzők

Ha Ön előnyben részesíti a szimpla és erős eszpresszó kávét, véleményünk szerint a legjobb választás (ár-teljesítmény arányban) a Rancilio Silvia E kávéfőző készülék és a Rocky kávédaráló. Viszont az átlagember számára ennek a készletnek az ára túl magas.

Szerencsére a kávé elkészítésének alternatív módszerei ismét divatba jöttek. A legtöbb esetben a kávé extrakcióját a gravitáció elvégzi Ön helyett. Az alternatív kávéfőzők használatának a legnagyobb előnye, hogy saját igényei szerint készítheti el a kávét, és többféleképpen kísérletezhet az elkészítésével. Rengeteg elkészítési technika létezik, mellyel befolyásolhatja a kávé ízét és a koffeintartalmát. A kávé elkészítésénél használhat több és kevesebb kávét, hosszabbíthatja vagy lerövidítheti az extrakciót, finom vagy nagyon durva őrlést próbálhat ki, lágyított vizet vagy keményebbet használhat, és még sok minden mást. A kávé webshopunk kínálatában szereplő összes alternatív kávéfőzőt megtalálhatja az “alternatív kávéfőzők” részben vagy IDE kattintva. A konkrét kávéfőzőre való kattintás után további információkat talál a kávéfőző eredetéről, valamint fényképes illusztrációt lépésről lépésre a kávé elkészítéséről.

A kávé

A kávé kiválasztásakor legyen a kávé legfontosabb tulajdonsága a frissesség. A régi kávé állott, és nincs íze. Ez azért van, mert a kávé ízéért felelős illékony anyagok elillannak. A kávé frissességét pörkölés után kb. max. 21-30 napig őrzi meg. Ezután a kávé minősége rohamosan csökken. Ha nincs feltüntetve a pörkölés dátuma a termék leírásán, a webshopban vagy a kávé csomagolásán, akkor „zsákbamacskát” vásárol.

Minden kávé rendelkezik saját ízprofillal. Ezért minden kávénál fel kellene tüntetni milyen ízzel rendelkezik, mit várhat el a vevő a vásárláskor. Azonban általánosságban elmondható, hogy az ízek azonosítása szubjektív. Ezért a kávéban valaki érezheti a cseresznyét, valaki a gesztenyét, és valaki csak az étcsokoládé ízét.

Szintén minden kávé másképpen ízlik a különböző elkészítési módok felhasználásával. Például a 7 nappal ezelőtt pörkölt guatemalai kávé más ízű lesz, ha aeropresszel készítjük, és más, ha a chemex eljárást választjuk. Ezért a különböző kávék ismerete és ízeinek azonosítása egy kis kaland. Reméljük, hogy felébresztettük Önben a kalandvágyat, és velünk együtt fog kalandozni a kávé világában. :)