Az őrült Jaguár megtámadja az ízlelőbimbókat
Ezzel a kávéval egy szenzorikus tréningen találkoztunk először. Az asztalon geishák és más 90+ pontos kávék voltak, de minket egyből ez a kávé varázsolt el. Akkor még nem tudtuk, hogy egy Brazil kávéról van szó. Ez igazán meglepett minket. Egyből felkutattuk a farmert, és lássanak csodát, bő fél év után már a kínálatunkban szerepel ez a finomság.
A 2001-ben alapított Jaguara farm a Campo das Vertentes regióban, 90 hektáron terül el. 2013-ban a farmot André Luiz örökölte az édesapja után. Feleségével, Natáliával úgy döntöttek, hogy a fenntartható technológiák bevezetésével folytatják a kávétermesztést. Igyekeznek felhasználni a lehető legtöbb természet adta erőforrást a kávécserjék termesztésénél.
Az elmúlt 6 év alatt sikerült 80 %-al csökkenteniük a permetszerek használatát a biodiverzitás növelésével, valamint az Arara termesztésével / bővebben az arara variánsról lejjebb a további információban olvashat/. Ez a variáns Brazíliában egyre népszerűbb a magas minőségének és betegségekkel szembeni ellenáló képességének köszönhetően.
Az Arara cseresznyék más variánsokhoz képest lassabban érnek, ezért több ásványi anyagot szívnak magukba. Ennek köszönhetően az Arara gazdagabb ízprofillal rendelkezik a többi brazil kávéhoz képest.
A kínálatunkban szereplő kávét 48 órás anaerob fermentációs módszerrel dolgozták fel. Ezt követően 21 napig afrikai ágyakon, majd további 15 napig fa hordókban szárították.
100 % Arabika kávé
Specialty grade kávé
Pörkölés árnyalata: City +
Csomagolás: 200 g (szemes kávé)
Teste közepesen erős, teás. Ízében a mogyoró édessége dominál, melyet lecsengésében a cascara enyhén teás íze tesz teljessé.
Az Arara variánsú kávécserjéket Minas Gerais térségben termesztik 1100 m tengerszint feletti magasságban. A kávécseresznyéket száraz fermentációs módszerrel dolgozzák fel. Ezt követően 21 napig afrikai ágyakon, majd további 15 napig fa hordókban szárították. Gépi szüret és válogatás, 2023 szeptember.
Régió: Minas Gerais, Campo das Vertentes
Farm: São Francisco de Assis
Farmer: André Garcia a Natalia Moreira n
Variáns: 100% Arara
Feldolgozás: 48 ó Anaerob fermentáció, ezt követően 21 napig afrikai ágyakon, majd fa hordókban szárítják
Magasság:1100 m tengerszint feletti magasságban
Szüret: kézi, 2023 szeptember