Mit teszünk a kávéink minősége érdekében?

| 05.05.2019 Coffeein cikkek
Mit teszünk a kávéink minősége érdekében?

1. A zöld kávé kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés a szemes kávé kiválasztása, melyet pörkölésre és eladásra szánunk. Ez az egyik kedvenc tevékenységünk, mivel sok kávét megkóstolunk, és sok új érdekes ízzel találkozunk.

A beszállítók 200 grammos, kisméretű, zöld kávémintákat küldenek nekünk, amelyet ezután pörkölünk és megkóstolunk. Kóstolást követően a legjobb szemes kávékat megrendeljük, és megvásároljuk. De ez egy hosszú folyamat, a minta kézbesítésének pillanatától a kávézsák tényleges kiszállításáig akár egy hónap is eltelik. Az őszi kávé kínálatunkkal már a nyár végén foglalkoztunk. Szükséges előre megtervezni szemes kávé webáruházunk kínálatát és a legjobb minőségű kávét időben lefoglalni a piacon, mert ha valaki elhalasztja, akkor semmi jóra nem számíthat. Ez különösen igaz a friss szüreteknél. De nem mindig szükséges a cupping. Például, ha egy zöldkávé-importőr kávét kínál, amelyet egy másik világhírű pörkölő is értékesít (pl. Barn vagy Drop kávé), tudjuk, hogy az egy megbízható, minőségi szemes kávé. Ilyen esetekben nincs szükség mintavételre és cuppingra, mivel ezt már megtették helyettünk mások. Ezzel időt takarítunk meg, és biztosak vagyunk benne, hogy meg fogjuk kapni a megrendelt minőségi kávét.

AdobeStock_573536282. A zöld kávé tárolása

Minden élelmiszernek ideális körülményeket kell biztosítani a tárolására. A zöld kávé 10-12% nedvességtartalmú, ezért bizonyos feltételek mellett kell tárolni. Ha meleg és száraz környezetben tároljuk, akkor kiszárad és a megpörkölt szemes kávé széna, fű és más mellékízzel, utóízzel fog rendelkezni. Ha a zöld kávét meleg és nedves környezetben tároljuk akkor elkezd rothadni. Ezért hoztuk létre a „megahumidorunkat”, ahol ideálisak a zöld kávé tárolásának feltételei. A hőmérséklet 20-21°C és a páratartalom 55%. Ez a tárolási forma minden évszakban és bármilyen időjárás esetén biztosítja a kávé minőségi tárolását és így a friss kávé ízét is.

coffeein-peter-szabo-103. Kávéprofilok

Amikor a kiválasztott zsák zöld kávé megérkezik, megkezdjük a profilalkotást. Ez azt jelenti, hogy kis, 500 grammos pörkölőnkben különböző pörköléseket készítünk, amelyek az adott kávé fajtához illenek. (Az első pörkölés a nedvesség, a feldolgozás és a kávészemek mérete alapján történik. Nagyon fontos a tengerfeletti magasság figyelembe vétele, ahol a kávét termesztették.) 6 különböző pörkölést készítünk, és több elkészítési módszert választunk, aztán kóstoljuk. Ha megtaláljuk a helyes pörkölési görbét az adott kávéhoz, akkor azt eltesszük mintának, majd az szerint pörköljük a többi kávét.

6 roest

4. Pörkölés a „nagy” kávépörkölőn

Itt már élesben pörkölünk, mivel ebből a pörkölőből származó szemes kávé az ügyfeleink számára készül. A nagy pörkölőn meg kell ismételni a pörkölési görbét, melyet a kis pörkölőn kiválasztottunk. 100 pörkölésből 98% sikerül, tehát körülbelül 100 pörkölésből 2 pörkölés sikertelen. Ezt a kávét a családnak vagy a barátoknak ajándékozzuk el. Ha azt mondjuk, hogy sikertelen pörkölés ez azt jeleneti, hogy a pörkölési görbe nem követi az adott szemes kávéra beállított pörkölési görbét. Ez nem jelenti azt, hogy a kávé megégett vagy nem pörkölődött meg, csupán a célt másképp értük el, mint ahogy szerettük volna és a kávé íze más lett, mint mi szeretnénk.

3

5. Folyamatos cupping

Kávéinkat folyamatosan teszteljük cupping eljárással, kóstoljuk (különböző elkészítési módszerekkel). Ezzel biztosítjuk, hogy a kávé minden pörkölés után ugyanolyan kiváló minőségű legyen, mint amikor kiválasztottuk az eredeti kávét kínálatunkba.

a friss kávék folyamatos kóstolása