A kávé fogyasztás árthat–e az egészségünknek?

| 28.04.2019 Coffeein cikkek
A kávé fogyasztás árthat–e az egészségünknek?

Ön mitől ébred fel reggelente? Reggeli tusolástól, bőséges reggelitől vagy egy csésze illatos és friss kávétól? Lehet, Ön is kávéval kezdi a reggelt, hogy talpra álljon az új nap kezdetekor. Azonban valószínűleg nem gondol arra, hogy a rossz minőségű kávé fogyasztása inkább árt, mint használ.

A pénzt vagy az egészségét részesíti előnyben?

A kávé kiválasztásánál az a szabály, hogy az őrölt és a szemes kávé ára mindig megfelel a minőségének. Minél olcsóbb a kávé annál rosszabb minőségű. Természetesen sokan az olcsó instant kávé helyettesítőket részesítik előnyben, hogy a pénztárcájukat is kíméljék (és lényegében az idejüket is).  De ezzel semmilyen módon nem óvják meg az egészségüket.

A gyenge minőségű kávészemeket konténerekben szállítják a feldolgozóhelyre, többnyire még zöld és éretlen állapotban. Ezek a kávészemek kiváló táptalajok a különböző gombák, baktériumok és penészgombák számára.

A penészgombákban megtalálható az ún. ochratoxin nevű vegyület, amelyet 2006-ban kimutattak több szupermarketi hálózatban értékesített kávé vizsgálatánál.

A kávé fogyasztásával valójában mi kerül be a szervezetünkbe?

Az ochratoxin egy nagyon rezisztens, ellenálló mikotoxin, egy gomba által termelt méreg, amely csak részlegesen semmisíthető meg pörköléssel vagy forralással. Ha többet fogyasztunk belőle, veseelégtelenséget, májelégtelenséget és végül, de nem utolsó sorban rákot okoz.

Az instant kávé és a rossz minőségű őrölt kávé keverékek rendszeres fogyasztása esetén többek között mesterséges színezékek, tartósítószerek és más vegyi anyagok is bekerülnek szervezetünkbe. Ezeket az anyagokat azért használják, hogy a valódi kávéhoz hasonló ízt állítsanak elő. Ezeknek az anyagoknak a szervezetben való felhalmozódása minden bizonnyal nem lesz előnyös számunkra.

Hogyan őrizzük meg egészségünket, hogy ne kelljen lemondani a kávé élvezetéről sem?

Ha az Ön asztalán minőségi szemes kávé kerül felszolgálásra, nagyon sok lehetséges betegséget megelőzhet. A legjobb kávék közé tartoznak a Brazíliában, Kolumbiában, Jamaicában, Etiópiában vagy Kenyában termesztett kávéültetvények 1. osztályú kávéi.

Válasszon valódi kávét!

Ha valódi minőségi kávét szeretne inni, szeretné élvezni az ízét, aromáját akkor a legjobb választás a frissen pörkölt szemes kávé. Az ízletes kávé titka, hogy mindig csak annyit őröljön meg, amennyit felhasznál.