Brazília és a kávé

| 12.04.2019 Kávétermesztő országok
Brazília és a kávé

Brazília több, mint 150 éve bolygónk legnagyobb kávétermelője. Voltak évek, amikor a világ kávétermesztésének 80%-át ők biztosították. Jelenleg a világ kávé termesztésének egyharmadát biztosítják. Tehát nagy kávétermesztőről van szó, olyannyira, hogy Brazília évi kávé termesztése ma is befolyásolja a kávé világpiaci árát.

A kávé története

A kávécserjét 1727-ben hozták be Brazíliába Francia Guyanából. Az első kávécserjét Francisco de Melo Palheta ültette el Para régióban, mely Brazília északi részén található. A legenda szerint diplomáciai útra indult Francisco Palheta, mint diplomata Francia Guyanába. Útja során a polgármester felesége kávécserjével ajándékozta meg őt. Palheta a kertjében elültette a kávécserjét. Idővel a kávécserje elkezdett szaporodni, először csak a szomszédok kertjeiben, később pedig a farmerek közt is. A kávéőrület kirobbant egész Brazíliában.

Pár évvel később az államilag támogatott kávétermesztés is előtérbe került. A kávécserjét Rio de Janeiro közelében, Paraiba területén kezdték termeszteni. Ezt a területet azért választották ki, mert nagyszerű feltételeket biztosított a kávé termesztéséhez, de a fő előnye az volt, hogy közel volt a kikötőhöz, ahonnan a kávét exportálni is tudták.

 Az 1820 és 1830-as években nagy fellendülés mutatkozott a kávétermesztésben Brazíliában, amikor a kávét elkezdték nagy mennyiségben Európába exportálni. Brazília ebben az időszakban a világ kávétermelésének körülbelül 30%-át produkálta, és 1840-ig évente körülbelül ez a mennyiség 1%-kal nőtt. Az államhoz tartozó ültetvényeken és a földesurak földjein rabszolgák dolgoztak Afrikából és Dél-Amerika szegényebb országaiból. A rabszolgaságot 1888-ban eltörölték, de a megszűnése után is hasonló feltételek uralkodtak.

A második fellendülés az 1900-1930-as években történt, amikor az állam egyre intenzívebben befolyásolta a kávégazdaságot. A mezőgazdasági termelőktől és a földesuraktól alacsony, de mindig stabil áron vásárolták fel a kávét, és mikor az árak a globális piacon magasak voltak, akkor exportálták. Ily módon a gazdálkodók biztonságban érezték magukat a felvásárlást illetően, az állam pedig biztos nyereségre tett szert. Brazília 1930 körül már a világ kávétermelésének 80%-át tette ki.

Azonban, ha a kínálat magasabb, mint a kereslet, akkor az árak csökkennek. Brazíliában 1931-ben ez meg is történt és elkezdődött az úgynevezett „nagy kávé depresszió”. De az állam beavatkozott és mesterségesen csökkentette a termelést. 78 millió zsák kávét égettek el (4 680 000 000 kg zöld kávét). Ezzel a lépéssel kiegyenlítették a kínálat és kereslet közti különbséget, és stabilizálták a piaci árakat.

Brazil kávé

Brazil kávé

A jelenlegi helyzet Brazíliában

Brazília a hosszú távú szakértelmével és infrastruktúrájával modern kávé nagyhatalommá vált. 2005-től a minőségre való összpontosítással, és nem a mennyiségre való fókuszálásával, Brazília egyre nagyobb hírnévnek örvend a minőségi termesztés terén.

Ma Brazíliában nagyszámú magángazdálkodó és minifarm van, ahol csak kizárólagosan minőségi kávét termesztenek. A gazdálkodók nagy rajongói a kávé úgynevezett „pulped natural” (félszáraz) módszerű feldolgozásának. Ennél a módszernél a kávécseresznyét a petkines réteggel (a gyümölcs legédesebb részével) szárítják. Ez a módszer a brazil kávénak megadja a tipikus csokoládé és dió ízét, és alacsonyabb savasságot eredményez, melyet a vásárlóink előnyben részesítenek.

A brazil kávé ízjegyei

Ahogy már a fentiekben olvasható, a brazil kávék többségét “pupled natural” módszerrel dolgozzák fel. Ennek a módszernek köszönhetően, a kávé erős és édes testtel rendelkezik, gyakran csokoládés és diós lecsengéssel. A kávé savassága / gyümölcsössége minimális.

A brazil kávét eszpresszó vagy mokka készítéséhez ajánljuk. Akár világosabb, akár sötétebb pörkölésű kávét választ, biztosan élvezni fogja ezt a finom kávét. A szemes kávé webáruházunkban megtalálható a Cerrado-ból származó, népszerű Brasil Cerrado Diamond kávé tartalmazza a fent leírt ízprofilt.